Maaria-Paattinen - Turkulaista maaseutua parhaimmillaan

Susanna | 6.8.2020

Kesä on hiljalleen antamassa tilaa syksylle ja näin ollen myös kesäiset Turun naapurustoviikot ovat tulossa päätökseensä. Ensimmäisenä Turusta ei välttämättä tule mieleen maaseutu, mutta sitäkin kaupungista löytyy! Viimeisellä naapurustoviikolla tutustumme maaseudun elämään Maaria-Paattisten suuralueella. Blogissa on mukana myös video, johon olemme keränneet asukkaiden kommentteja asuinpaikastaan.

Maaseudun rauhaa Turussa

Turun kaupungista löytyy yhteensä 87 kaupunginosaa, jotka on jaettu sijainnin perusteella yhdeksään toiminnalliseen suuralueeseen. Pohjoisessa Turussa sijaitseva Maaria-Paattisen suuralue tarjoaa todellista maaseudun rauhaa, kuitenkin alle puolen tunnin ajomatkan päässä Turun keskustasta. Myös Turun seudun julkinen liikenne Föli kulkee säännöllisesti alueella.

Turun pohjoisin ja pinta-alaltaan suurin kaupunginosa Paattinen oli aiemmin itsenäinen kunta, ja se liitettiin Turkuun vuonna 1973. Paattisten keskustassa on muutamia peruspalveluita ja jonkin verran tiivimpää asutusta. Keskustaajaman ulkopuolella asutusta on harvakseltaan ja halutessaan Turussa voi asua perinteisellä maatilalla täysin omassa rauhassaan.

Ilmakuva Turun Paattisten maaseudusta.
Turun Paattisilla saa nauttia maaseudun rauhasta. © CYF

Paattisten pohjoisosassa alkaa Kuhankuonon retkeilyreitistö, joka on monen turkulaisen ja lähikunnissa asuvan suosikkipaikka ulkoiluun. Kiinnostava yksityiskohta on, että alueelta löytyy seitsemän kunnan yhteinen rajapyykki (Aura, Masku, Mynämäki, Nousiainen, Pöytyä, Rusko ja Turku).

Lue lisää Paattisista alueen naapurustosivulta.

Omakotielämää pellon laidalla

Yli-Maarian kaupunginosa sijaitsee reilun 10 kilometrin päässä Turun keskustasta. Alue on monen rakentajan unelma, sillä sinne on lähivuosina kaavoitettu vauhdilla uusia asuinalueita. Etenkin moni lapsiperhe on toteuttanut Yli-Maariassa haaveen oman kodin pystyttämisestä rauhalliseen ympäristöön. Lapsiperheitä ilahduttaa myös vuonna 2018 valmistunut yhteiskoulu Ypsilon.

Turun Yli-Maariassa monet perheet ovat toteuttaneet unelmansa oman kodin rakentamisesta. © CYF

Viereisessä Moision kaupunginosassa saa myös nauttia luonnonläheisestä asuinympäristöstä, tosin alueen rakennuskanta koostuu omakoti- ja rivitaloista eri vuosikymmeniltä. Alueen erikoisuutena on pellon keskellä kohoava buddhalaistemppeli, jollaista ei tule vastaan jokaisen pellon reunalla.

Näyttävä buddhalaistemppeli yllättää ohikulkijan Turun Moisiossa. © CYF

Lue lisää Yli-Maariasta ja Moisiosta niiden naapurustosivuilta.

Maaseudulla kohoaa Jäkärlän lähiö

Maaria-Paattinen tunnetaan maaseutumaisesta maisemasta, mutta siellä kohoaa kiinnostavasti myös edullista asumista tarjoava Jäkärlän lähiö. Jäkärlän länsiosa koostuu kerrostaloista ja itäisessä Haihussa on omakotitaloja vehreine puutarhoineen. Jäkärlä sijaitsee noin 15 kilometrin päässä Turun keskustasta, mutta kattavien palvelujen ansiosta ei keskustaan välttämättä tarvitse liikkua. Asuminen on edullista ja moni alueelle muuttanut on tullut jäädäkseen. Lue esimerkiksi Mian perheestä, joka muutti Helsingistä Jäkärlään, eivätkä enää muuttaisi muualle.

Jäkärlän lähiö tarjoaa edullista ja luonnonläheistä asumista pohjoisessa Turussa. © CYF

Suuralueeseen kuuluvat myös Lentokentän, Saramäen ja Metsämäen alueet, jotka ovat pääasiassa teollisuuden käytössä. Paimalassa ja Tastossa on lisäksi harvakseltaan asutusta ja luonnonmukaista maisemaa. Alueeseen voit tutustua tarkemmin täällä Know Your Hoodsissa Pohjoisen haja-asutusalueen naapurustosivulla.

Mitä ajattelevat asukkaat?

Parhaiten Maaria-Paattista osaavat kuitenkin kuvailla sen asukkaat, joiden ajatuksia keräsimme videolle:

Sinun tulee sallia markkinointievästeet katsoaksesi tämän videon.

Mitä muuta naapurustoviikoilla tapahtui?

EDIT 14.9.2020 Me Know Your Hoodsin toteuttajat järjestimme kesän 2020 aikana 10 viikkoa kestävän Turun naapurustoviikot -tapahtumasarjan. Esittelimme Turun naapurustoja kuvien, videoiden ja asukkaiden tarinoiden avulla täällä blogissa sekä meidän Facebook- ja Instagram-sivuilla.

Aiempina viikkoina olemme tutustuneet Keskustan, Hirvensalo-Kakskerran, Skanssi-Uittamon, Varissuo-Lausteen, Nummi-Halisen, Runosmäki-Raunistulan, Länsikeskuksen ja Pansio-Jyrkkälän suuralueisiin. Maaria-Paattisen suuralue päättää naapurustoviikot-kokonaisuuden.

Järjestimme myös kaksi naapurustosuunnistusta, joissa kaupunkilaiset pääsivät tutustumaan paremmin omaan kotikaupunkiinsa. Turun naapurustosuunnistus sijoittui keskustan alueelle ja Turun naapurustosuunnistus osa 2 Länsikeskuksen alueelle. Seuraa Know Your Hoodsin Facebook- ja Instagram-sivuja saadaksesi tiedon tulevista suunnistuksista!

-Susanna

P.S. Asutko itse Maaria-Paattisilla? Jaa kokemuksesi blogin kommenttiosiossa!

P.P.S. Voit myös testailla naapurustojen hakukonettamme. Mitä naapurustoa hakukone suositteli sinulle? :)

Diskussion

Lämna en kommentar

Vänligen kommenterar sakligt och konstruktivt. Osakligt innehåll raderas.

Beställ nyhetsbrevet

*) Obligatoriskt fält

E-postadressen används för att hitta användarikon från Gravatar servicen.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu. Lämna en kommentar och börja diskussionen :)