Kaunis, syksyinen päivä, mutta mihin lähteä retkelle? Esittelemme Lounais-Suomen parhaat syysretkivinkit niin, että jokaiselle viikonpäivälle on oma vinkkinsä! Näihin kohteisiin pääset myös ilman omaa autoa joko hyppäämällä pyörän selkään tai bussin kyytiin. :)
Syksyllä lehtipuiden ruska on kauneimmillaan ja on oivallinen aika lähteä luontoon nauttimaan väriloistosta ja raikkaasta ilmasta. Tutustutaanpa reitteihin hieman tarkemmin!
1. Maanantaina Merimaskun Villivuorelle | Naantali
- Pituus: 2,4 km
- Aloituspiste: Koverintie 330, Merimasku
- Julkinen liikenne: Föli kuljettaa Koverintien pysäkille (3km luontopolun alkuun)
- Kartta: Kartta (PDF)
- Esteettömyys: Luontopolku ei ole esteetön.
Naantalin Merimaskusta löytyy Lounais-Suomen uusin luontovillitys – Villivuoren luontopolku! Luontopolun ehostamistyöt saatiin syksyn 2021 aikana päätökseen ja kulkijat pääsevät nyt nauttimaan vastaraivatusta polusta ja Merimasku-Seuran pystyttämistä opasteista.
Luontopolku tekee pistoreitin Villivuorelle jopa 60 metrin korkeuteen vedenpinnasta ja vuoren huipulta löytyy 10 hehtaarin laajuinen luonnonsuojelualue ja pronssikautisia hautaröykkiöitä. Villivuoren muita ihmeitä ovat muun muassa muinainen rantakivikko, suuret siirtolohkareet ja komeat jyrkänteet. Vuoren huipulta siintää myös saaristomeri!
Miten pääsen Villivuorelle?
Villivuorelle pääsee kätevästi omalla autolla pysäköimällä Koverintien varteen. Fölillä pääsee Rymättyläntien varteen Koverintien pysäkille, josta on noin kolmen kilometrin kävely luontopolun alkuun.
2. Tiistaina Pähkinäpolulle | Raisio
- Pituus: 3km
- Aloitus: Sepelrastaankuja 2, 21210 Raisio
- Julkinen liikenne: Föli 6 ja 7 kuljettaa Raisiontien varteen (1km luontopolun alkuun)
- Lisätietoa: Lisätietoa reitistä (PDF).
- Esteettömyys: Luontopolku ei ole esteetön.
Raision Tikanmaalta löytyy ihastuttava 3km mittainen Pähkinäpolku, joka on saanut nimensä pähkinäpensaista, joita polun varrella voi bongailla. Pähkinät sattuvat olemaan kypsiä juuri syksyllä, joten saatat löytää jopa matkaeväitä näistä pensaista. Tosin nämä herkut ovat myös metsän väen suosiossa, joten tehtävä ei tule olemaan helppo! Osa kävijöistä ei ole onnistunut edes pähkinäpuuta bongaamaan, mutta niitä siellä todistetusti on.
Pähkinäpolku on hyvin merkitty reitti, jonka varrelta löytyy myös tunnelmallinen laavu- ja nuotiopaikka, Pähkinämäen maja. Reitti kulkee pääosin kuivassa kangasmetsässä, jonka syleilystä löytyy pieniä lehtoalueita. Pähkinämäen majalta alkaa myös toinen, vain kilometrin mittainen luontopolku, joka johdattaa kulkijan vanhan kuusimetsän keskelle. Pidempää vaellusta kaipaava voi suunnata solisevaan Somersojan puronvarsilehtoon ja sieltä jopa Kerttulan urheilukeskukseen asti.
Miten pääsen Pähkinäpolulle?
Pähkinäpolun alkupisteelle pääsee kätevästi parkkeeraamaan. Fölin linjat 6 ja 7 kuljettaa Raisiontienvarteen, josta voi joko kävellä viihtyisän Tikanmaan naapuruston lävitse tai napata vielä R2 bussin, joka pysähtyy 300m päässä aloituspisteestä.
3. Keskiviikkona Pomponrahkan pitkospuille | Turku
- Pituus: 2km
- Aloitus: Isosuon pysäköintipaikka, Vahdontie 39-41, 20360 Turku
- Julkinen liikenne: Föli kuljettaa Tampereen Valtatien varteen tai Runosmäkeen (2km luontopolun alkuun)
- Esteettömyys: Luontopolku ei ole esteetön.
Keskiviikkona laitetaan saappaat jalkaan ja suunnistetaan suolle. Aivan Turun lentokentän läheisyydessä sijaitsee ihastuttava soiden keidas, Pomponrahka. Täältä löytyy kenkien alla kopisevia pitkospuita rämesoiden yllä sekä tuuheaa kallioista korpimetsää. Pomponrahkassa on kaksi erillistä suoaluetta, Isosuo ja Pomponrahka, joista Isosuon alueella pitkospuut kulkevat noin 2 km mittaisella luontopolulla niin luotettavasti mukana, että lenkkareillakin reitillä pärjää.
Pomponrahkan alue kuuluu valtakunnalliseen soiden suojeluohjelmaan ja suolla pääsee nauttimaan autenttisesta ja monipuolisesta luonnosta. Pomponrahka on tunnettu erityisesti sen perhosista ja hämähäkeistä. Suolla elää nimittäin harvinaisia perhoslajeja ja noin kolmasosa Suomen hämäkkilajeista. Perhosparvia syksyn retkellä tuskin kannattaa odottaa, mutta monet hämähäkit kestävät puolestaan hyvinkin kylmiä olosuhteita.
Jos muutama kilometri keskiviikon retkeksi tuntuu liian lyhyeltä, niin ei hätää - seikkailuja voi jatkaa moneenkin suuntaan. Alueelta löytyy monia pienempiä polkuja ja Raikulin näköalapaikka. Isosuolta Pomponrahkan suoalueelle siirryttäessä voi päätyä myös Suomen kolmanneksi suurimman siirtolohkareen, Pirunpesän luo.
Miten pääsen Pomponrahkaan?
Pomponrahkaan pääsee kätevimmin Isosuon pysäköintipaikalta. Tänne on nopea pyöräillä Turun keskustasta, mutta myös Föli liikennöi lähelle Tampereen valtatien tai Runosmäen pysäkeilleen.
4. Torstaina Vaarniemen kallioille | Kaarina
- Pituus: 4 km
- Aloituspiste: Rauvolantie 232, Kaarina
- Julkinen liikenne: Föli kuljettaa muutamille eri pysäkeille (2 kilometriä luontopolun alkuun)
- Kartta: Pyhän Katariinan retkeilyreitistöt (PDF)
- Lisätietoa: Vaarniemen luontopolku Kaarinan sivuilla
- Esteettömyys: Luontopolku ei ole esteetön.
Viikon kukkulaisin syysretki on Vaarniemen kallioisten metsien seikkailu ja Rauvolanlahden raukea merimaisema. Vaarniemen luontopolku koostuu näistä kahdesta osasta. Polku on yhteensä noin 4 km, mutta siitä voi halutessaan kävellä vain osan tai lähteä pidemmällekin vaellukselle, esimerkiksi Pyhän Katariinan poluille.
Rauvolantien varren parkkipaikka on keskellä aluetta. Sieltä pääsee Vaarniemen portaita korkeille kallioille, josta on uskomattomat näkymät kaikkialle ympäristöön. Vaarniemen portaiden päässä onkin näköalatorni sekä laavu ja nuotiopaikka. Halutessaan näköalapaikalta voi lähteä vaeltamaan syvemmälle Vaarniemen kallioisiin metsiin Sauhuvuorelle, Torppalan maalaismaisemiin ja lopulta Ala-Lemun jyrkänteisiin.
Aivan Vaarniemen vieressä on Rauvolanlahden luontopolku. Rauvolanlahdelta löytyy ruovikkoa ja merta, vaahteroiden reunustamaa hiekkatietä sekä lintutorni. Erityisesti syksyllä tämä polku puhkeaa kirkkaaseen väriloistoon ja on siksi erityisen kaunis. Lintutornilta on myös yhteys pitkospuita pitkin Turun Katariinanlaaksoon saakka.
Miten pääsen Vaarniemeen?
Vaarniemen retki vaatii hieman suunnittelua riippuen siitä, millä kulkuneuvolla olet liikenteessä. Jos olet omalla autolla, niin Rauvolantien varrelta löytyy parkkipaikka, jolta pääsee kätevästi sekä Vaarniemen kallioille että Rauvolanlahden merelliselle luontopolulle. Myös Föli liikennöi Turusta Katariinan pysäkille ja Karjalankadun pysäkille tai Kaarinasta Rauvolantien pysäkille.
5. Perjantaina Kumpulanrannan jokipolulle | Marttila
- Pituus: 1,3 km
- Aloituspiste: Kirkkotie 3, Marttila
- Julkinen liikenne: Matkahuolto kuljettaa Marttilaan monta kertaa päivässä
- Kartta: Marttilan kunnan sivut
- Esteettömyys: Luontopolku ei ole esteetön.
Kumpulanrannan jokipolulla pääsee nauttimaan pienen viehättävän polun tunnelmasta. Tämän luonnonkauniin polun varrelta löytyy Marttilan entinen uimaranta ja Paimionjoen koskimaisemaa. Marttilan keskustasta ei paljoa liikenteen melu ota korviin, sillä keskusta on hyvin pieni ja sen läpi kulkee rauhallinen ja mutkitteleva matkailutie, Hämeen Härkätie.
Paimionjoki-yhdistys on kunnostanut jokipolkua viimeaikoina. Luonnonmukaista polkua on avattu hieman kesän aikana ja se on viitoitettu sinisin nauhoin. Polku kertoo sen kulkijoista: Luonnonmukainen polku muovautuu mitä enemmän sitä käytetään. Tämä ainutlaatuinen reitti on varsin lyhyt, mutta ehdottomasti kulkemisen arvoinen. Jos kaipaat pidempää vaellusta syyspäivääsi, suuntaa jokipolun jälkeen Marttilan Korven Eräreitistöille.
Miten pääsen Marttilan jokipolulle?
Omalla autolla hurauttaa kätevästi Marttilan kirkon parkkipaikalle, josta pääsee saman tien jokirantaan. Turusta ajomatkaa on noin 40 minuuttia. Matkahuollon bussit kuljettaa myös Marttilan keskustaan. Bussilla liikkuvan kannattaa lähteä tarpeeksi ajoissa, sillä takaisin kyytejä ei kulje kovin myöhään.
6. Lauantaina Hiittenkarin luontopolulle | Eura
- Pituus: 2,7 km
- Aloituspiste: Sepäntie 153, Eura
- Julkinen liikenne: Matkahuolto kuljettaa Euraan muutaman kerran päivässä
- Kartta: Visit Pyhäjärviseutu
- Esteettömyys: Luontopolku ei ole esteetön.
Hiittenkarin luontopolku johdattaa kulkijan pitkälle Pyhäjärveen ulottuvalle kapeaakin kapeammalle harjuniemelle Kauttualla. Tämä paikallisten suosima luontopolku on ainutlaatuista ajanvietettä myös ulkopaikkakuntalaisille. Harvoin pääsee kävelemään näin kapeaa niemenkärkeä ja ihailemaan Pyhäjärven lähes silmänkantamattomiinjatkuvaa ulappaa.
Vaikka Hiittenkarin luontopolku on paikallisten päivittäin tallaama ja suurimmaksi osaksi helppokulkuinen, on polku paikoin hankala komeiden kivikoiden ja juurakoiden ansiosta. Suurimmaksi osaksi se on kuitenkin mukavaa maata tallustettavaksi ja erityisen suosittu koirien ulkoiluttamispaikka. Hiittenkarin ainutlaatuiset maisemat ovat erinomaiset syysretkeilyyn, jolloin lehtipuut näyttävät kauneimmat värinsä.
Miten pääsen Hiittenkarille?
Autolla pääsee kolmelle eri parkkipaikalle, josta voi suunnitella haluamansa kävelymatkan. Sepäntieltä lähtevä osuus johtaa Möljän uimarannalle, jossa on myös parkkipaikka. Hiittenkarin luontopolun toisesta päästä löytyy Hevossuonrannan parkkipaikka. Julkisilla liikkuessa voi olla parempi viettää yö Eurassa, niin ei tule kiire! Euran keskustasta matkaa Hiittenkarille on noin 5km, ja julkisia esimerkiksi Porista ja Turusta kulkee vain muutaman kerran päivässä.
7. Sunnuntaina Vanhankosken lehtojensuojelualueelle | Huittinen
- Pituus: 1 km
- Aloituspiste: Vanhankoskentie 117, Huittinen
- Julkinen liikenne: Matkahuolto kuljettaa Huittisiin muutaman kerran päivässä
- Lisätietoa: Huittisten kaupungin sivuilta
- Esteettömyys: Reitin alun laavulla ja nuotiopaikalle pääsee esteettömästi, mutta luontopolku ei ole esteetön.
Vanhankosken lehtoalue on unohtumaton luontoelämys, joka sopii erinomaisesti perheen pienimmillekin kokonaan kierrettäväksi. Alue kuuluu valtakunnalliseen lehtojensuojeluohjelmaan ja sijoittuu Loimijoen rannalle, jossa pääsee ihailemaan upeaa koskimaisemaa. Alueen nimi juontaa juurensa vanhasta koskesta, joka oli aiemmin lehtoalueen kohdalla. Koski kuivui maanvyörymän seurauksena, mikä sai Loimijoen vaihtamaan suuntansa nykyiseen uomaansa.
Ensimmäisenä lehtoalueelle astuessaan kulkija saapuu Saaren tilan laavulle. Vastavalmistunut laavu- ja nuotiopaikka on upea ympäristö viettää aikaa ja evästää. Saaren tilasta halutaankin kehittää mielenkiintoinen lähiluontokohde. Varsin helppokulkuisen luontopolun varrelta löytyy opastekylttejä, oransseja nauhoja sekä 12 rastia, jotka sisältävät tehtäviä polun kulkijalle. Oletko valmis tähän kokonaisvaltaiseen opastettuun luontoelämykseen?
Miten pääsen Vanhankosken lehtojensuojelualueelle?
Autolla on helppo hurauttaa Vanhankosken lehdon parkkipaikalle, joka on aivan laavun vieressä. Julkisilla liikkuessa kannattaa harkita yöpymistä Huittisissa, jottei tule liian kiire. Huittisten keskustasta Vanhankosken lehdolle matkaa kertyy noin 4 kilometriä.
Erityinen syysretkiehdotus!
Lähde syksyiselle retkelle hakukoneemme juuri sinulle suosittelemaan naapurustoon! Voit hakea alueita esimerkiksi meren äärellä, metsän reunalla tai mäkimaisemista. Testaa hakukonetta ja kurkkaa, millaisia syysretkikohteita löydät sen suosittelemista naapurustoista. :)
Toteutitko yhden tai useamman syyslomaretken vai kävitkö peräti kaikilla retkillä? Millainen kokemus sinulle jäi näistä retkistä? :) Kommentoi myös alle, jos listalta puuttuu omasta mielestäsi Turun seudun paras syysretki ja anna lisää vinkkejä muille retkeilijöille!
-Ninna
P.S. Kiinnostaako, mitä muuta Lounais-Suomessa tapahtuu? Kurkkaa, mitä blogistamme löytyy tai tutustu alueen naapurustoihin maksuttoman hakukoneemme avulla! Tiesitkö, että voit myös arvioida oman asuinalueesi?
Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat blogit: