Raision luontopolut kutsuvat – Meren äärelle vai metsään?

Anna | 11.2.2021

Raision monet luontopolut tarjoavat tekemistä talvipäivien iloksi ja etenkin hiihtoloman toivottavasti aurinkoisiin päiviin. Valitse suosikkisi näistä Raision luontopoluista ja ota suunnaksi metsä, merenlahti tai vaikkapa muinaisranta!

Raisio tunnetaan muun muassa shoppailijan paratiisina kauppakeskus Myllyn, Ikean ja monien muiden tavaratalojen ansiosta, mutta tiesitkö, että Raisiossa on myös lukuisia luontopolkuja? Raisiossa on niin lapsiperheille sopivia eväsretkipolkuja, haastavampia puolenpäivän patikkareittejä kuin viehättäviä luontopolkuja veden äärellä. Raisiossa retkeilijän pulmaksi voikin muodostua vaihtoehtojen runsaus! 

Jos et siis vielä tiedä, mille luontopolulle kannattaisi tällä talvilomalla suunnata, valitse suosikkisi näistä kohteista, pakkaa eväät reppuun ja astu polulle! Kaikki Raision luontopolut löydät myös kätevästi kartalta Raision kaupungin paikkatietopalvelusta.

Uikkupolku 

Uikkupolku on Raisionlahden luonnonsuojelualueella sijaitseva viehättävä merenrantapolku, jonka varrella voi kavuta Raisionlahden lintutornille ihastelemaan maisemia. Merenläheisissä Kaanaan ja Nuorikkalan naapurustoissa sijaitseva Raisionlahti on rikas lintuvesi, mutta talvilomien aikaan muuttolintuja saanee vielä odotella. Uikkupolku on kuitenkin vierailun arvoinen luontokohde mihin vuodenaikaan tahansa. Jo pelkästään lintutornille johtava puinen kävelysilta on kaunis näky ruovikon keskellä talvellakin. 

Uikkupolku on merkitty opastein ja matkan varrella on luontotauluja, jotka kertovat retkeilijälle ympäröivästä luonnosta. Uikkupolku on pääsääntöisesti helppokulkuista maastoa, ja seuraa osittain kevyen liikenteen väyliä. Märkinä aikoina saappaat voivat kuitenkin olla tarpeen, ja meriveden noustessa polku saattaa toisinaan jopa tulvia. Onneksi pakkasilla ei tarvitse kosteutta pelätä.

Siniset puutalot ja niiden puutarha ovat saaneet paksun lumipeitteen.
Uikkupolku kulkee Raision kauniin siirtolapuutarhan ohi. © hoods.fi

Uikkupolulle kannattaa lähteä Kaananrannatien parkkipaikalta tai Raisionlahden lintutornilta, joiden luota löytyy myös muutamia parkkipaikkoja. Uikkupolulta kannattaa myös pistäytyä käymään Temppelivuorella, joka palkitsee kiipelijän upeilla maisemilla Raisionlahden yli!

Kenelle: lintuharrastajalle ja meriluontoa arvostavalle 

Timalipolku

 • Pituus: 3,8 km
 • Lähtö: Raision venesatama
 • Vaikeusaste: Helppo
 • Opasteet: Punaiset merkkitäplät
 • Varustelu: -

Kuten Uikkupolku, myös Timalipolku Kaanaan naapurustossa kulkee tärkeiden lintualueiden läpi. Onnekkaimmat saattavatkin bongata reitin varrella viiksitimalin, varpuslinnun, jonka mukaan polku on saanut nimensä. 

Lintujen lisäksi polun varrella on paljon muutakin ihmeteltävää – aivan polun alkupuolella voi esimerkiksi nähdä vastarannan telakalla rakentuvat valtamerilaivat, ja hetken päästä vastaan tulevat vanhat soranottokuopat ja villiintynyt omenatarha! Talviomenoita tuskin kuitenkaan tulee vastaan muuta kuin kaupassa.

Aurinkoinen luminen maisema merelle ja Pernon telakan nostureille Raision satamasta.
Raision venesatamasta meren ääreltä pääsee kauniille Timalipolulle laivoja bongailemaan. © Juuso Rantanen

Timalipolku sijaitsee sopivasti lähellä kaupungin keskustaa, mutta kuitenkin meren rauhoittavassa huomassa. Polulle kannattaa suunnata Raision venesatamasta. 

Kenelle: viiksekkäiden lintujen ystäville ja laivabongareille

Vaskipolku

 • Pituus: 3,5 km
 • Lähtö: Esimerkiksi Huhkon kartano 
 • Vaikeusaste: Helppo
 • Opasteet: Infotaulut
 • Varustelu: Infotaulut alueen nähtävyyksistä 

Vaskipolku Ihalan naapurustossa on helppo reitti kierrettäväksi niin kävellen kuin pyörälläkin. Sen varrella on kuusi rautakautista nähtävyyttä, joista reitin varrella olevat opastaulut antavat tietoa. Museo Harkko tarjoaa myös ilmaisen mobiiliopastuksen Vaskipolulle. Polulle kannattaa suunnata esimerkiksi Huhkon kartanon pihalta Kuloisista

Vinkki! Raisiosta löytyy myös monia muita kiinnostavia nähtävyyksiä historianystäville, joista voit lukea lisää Raision kulttuurikohteista kertovassa blogistamme

Kenelle: historian ystäville

Kullaanpolku

 • Pituus: 11,5 km
 • Lähtö: Kerttulan urheilukeskus
 • Vaikeusaste: Keskivaikea
 • Opasteet: Oranssit nauhat ja Kuhankuonon reittimerkit, joissa kolme sinistä palloa
 • Varustelu: näkötorni, käymälä

Vaativampaa patikkaretkeä kaipaavalle Kullaanpolku on oivallinen valinta. Tämä noin 11 kilometriä pitkä lenkki Mahittulassa on ainutlaatuinen mahdollisuus päästä erämaatunnelmiin kivenheiton päässä kaupungista. Reitille kannattaa varata runsaasti aikaa ja ottaa mukaan eväät, joista nautiskella matkan varrella.

Lumisia pieniä kuusia, joiden yllä kaarenmuotoinen pilvi.
Kauniit luminietokset koristavat retkimaisemia. © hoods.fi

Kullaanpolku on merkitty keskivaikeaksi reitiksi, koska Kullaanvuoren nousu vaatii hieman kuntoa. Palkkioksi pitkästä patikoinnista polku johdattaa Kullaanvuoren näkötornille, joka on sijoitettu koko Raision korkeimmalle – ja komeimmalle – paikalle! 

Kullaanpolku kuuluu Kuhankuonon retkeilyreitistöön ja reitti on merkitty oranssin nauhoin sekä reittiopastein. Reittiopasteita kannattaakin seurata tarkoin, jottei lähde seuraamaan väärää polkua. Esimerkiksi Kullaanvuorelta laskeutuessa kannattaa seurata hiihtokeskuksen opasteita, jotta lähtee varmasti oikeaan suuntaan.  

Kullaanpolulle suuntaava voi lähteä reitille Kerttulan urheilukeskukselta, jonka parkkipaikalle voi myös jättää auton.

Kenelle: pidempää patikkapäivää etsiville vuorenvalloittajille

Haunisten allas 

 • Pituus: 3,5 km
 • Lähtö: Santajoentien päästä
 • Vaikeusaste: Helppo
 • Opasteet: Ei opasteita
 • Varustelu: 2 laavua, 2 käymälää, 2 tulipaikkaa

Allas on vähättelevä sana tälle luonnonrauhaa tarjoavalle keitaalle! Haunisten allas on 70-luvulla rakennettu tekoallas, jota käytettiin vesivarastona aina vuoteen 2012 saakka. Nykyisin se toimii virkistysalueena, joka sijaitsee lähellä kaupunkia Kuninkojan ja Mahittulan asuinalueiden välimaastossa. Haunisten altaan vierellä on myös 18-väyläinen frisbeegolf-rata!

Haunisten reittiä ei ole merkitty, mutta polku seurailee pitkälti rantaa ja vesi (tai jääpeite) onkin polun varrelta useimmiten nähtävissä. Haunisten altaan reitiltä löytyy kaksi laavua, vessaa ja tulipaikkaa. Ensimmäiselle nuotiopaikalle kulkee leveä tie, jota pitkin esimerkiksi vaunuja on helppo työntää. Tämä osa polusta sopii hyvin siis myös liikuntarajoitteisille ja pienten lasten kanssa retkeileville. 

Kalliolla polttopuita taustalla avautuu järvimaisema.
Haunisten allas Raisiossa tarjoaa rauhoittavia järvimaisemia. © hoods.fi

Auto kannattaa jättää aivan Santajoentien päähän, jonka hiekkaosuus johtaa lähelle Haunisten reitin alkukohtaa. 

Kenelle: lapsiperheille ja järvimaisemia kaipaaville

Pähkinäpolku 

Pähkinäpolku Tikanmaan naapurustossa sopii hyvin lapsiperheille, sillä reitin varrelta löytyy laavu, tulipaikka ja käymälä. Pienemmille retkeilijöille sopii erityisesti Pähkinämäen ulkoilumajalta lähtevä lyhyempi, noin yhden kilometrin mittainen kierros. 

Pähkinäpolulla on kallioista maastoa, mutta nimensä se on kuitenkin saanut polun varrelta löytyviltä pähkinäpensaslehdoilta, joissa kasvaa pähkinäpensaita. Tiesitkö, että pähkinät olivat kivikaudella ihmisille tärkeä ravinnonlähde?  

Talvella Pähkinäpolulle tehdään hiihtolatu, ja silloin polku on yksin hiihtäjien käytössä. Pähkinämäen ulkoilumaja palveleekin hiihtäjiä hiihtokaudella. Reitille kannattaa lähteä Metsäkallankadulta tai Pähkinämäen ulkoilumajalta, joiden molempien lähettyviltä löytyy muutamia parkkipaikkoja.

Kenelle: lapsiperheille ja muille luontopyrähdystä kaipaaville, lumisina kausina hiihtäjille

Kerttulan luontopolku

Kerttulan luontopolulla on eri-ikäistä metsää sekä paljon vaihtelevia maisemia. Polun varrelta löytyy infotauluja, jotka kertovat ympäröivästä luonnosta ja sen muuttumisesta aikojen saatossa. Retkeilijä voi oppia esimerkiksi soiden muodostumisesta, muinaisrannoista ja peltojen metsittymisestä. Luontopolun läheiseltä kuntoradalta löytyy talvella myös hiihtolatu!

Kerttulan luontopolku nousee Kuuanvuorelle, jonka historia saattaa yllättää retkeilijän – paikalla sijaitsi nimittäin Venäjän telegrafiasema Krimin sodan aikaan. Jos Kuuanvuorelle nouseminen tuntuu lasten leikiltä, suosittelemme valloitusretkeä myös Kaarinan puolelle, jossa upeita näköaloja tarjoaa muun muassa Piikkiön Linnanvuori. Voit lukea lisää Kaarinan korkeista paikoista blogistamme.

Kerttulan luontopolku on tasoltaan keskivaikea, koska erityisesti liukkaalla säällä Kuuanvuorelle kapuaminen voi olla hankalaa. Luontopolulle kannattaa lähteä Kerttulan urheilupuistosta tai Friisilän verstailta. 

Jäisiä puunoksia valkoista taivasta vasten.
© Ulla Jousimo

Kenelle sopii: vuorenvalloittajille ja luonnon muutoksesta kiinnostuneille 

Psst! Edellä esiteltyjen luontopolkujen lisäksi paikalliset suosittelevat testaamaan myös Kuloisten reittiä, josta löytyy kuulemma upeaa metsää. Talvella polku on varattu kuitenkin vain hiihtäjille! 

Vielä muutama vinkki Raision retkeilijöille

Muistathan ottaa pidemmille reiteille oman vessapaperirullan mukaan, sillä käymälöissä ei välttämättä ole sitä valmiina tarjolla. Korona-aikana laavupaikoilla ei välttämättä ole puita, joten innokkaimmat ottavat myös omat puut mukaan. Puukosta on hyötyä tulen teossa, mutta mainion reissun saa aikaiseksi vähemmälläkin varustelulla, kunhan vaatetta on sopivasti päällä!

Extravinkit lapsille! Raision luontopolut sopivat hyvin lapsille, sillä poluilla riittää paljon ihmeteltävää ja seikkailuun kutsuvia kiviä, kallioita ja puunrunkoja on kaikkialla. Erityisesti Pähkinäpolun lyhyempi lenkki soveltuu perheen pienimmille. Uikkupolun ja Kerttulan luontopolun luontotaulujen äärelle voi koko perhe sen sijaan pysähtyä oppimaan lisää ympäröivästä maisemasta!

Lasten kanssa on myös kiva pysähtyä evästauolle jollekin lukuisista laavu- ja nuotiopaikoista. Ulkoilupäivän päätteeksi voi vielä suunnata syömään Raision keskustaan, jonka yhdeksän ravintolaa tarjoavat juuri sopivan määrän vaihtoehtoja nälkäisille! 

Lähimatkalle mars! 

Me Know Your Hoodsilla päätimme kartoittaa lähiseutujen parhaita helmiä talvilomaa silmällä pitäen. Aina ei nimittäin tarvitse lähteä kauas lomanviettoon, sillä lähiseuduilta löytyy vierailemisen arvoisia kohteita ihan jokaiselle. Esittelemmekin tulevilla viikoilla lähiseutujen tarjoamia lähimatkaideoita, joilla irtiotto arjesta on taattu. Jokaisessa blogissa tulee olemaan myös vinkkejä lasten talviloman viettoon!

Kun kaikki Raision luontopolut ovat tulleet kierrettyä, voit tutustua lähikuntien retkeilymahdollisuuksiin Kaarinassa ja Naantalissa. Jos taas tahdot syventää ymmärrystäsi Raisiosta, lähde seikkailulle historialliseen Raisioon ja raisiolaisen taiteen maailmaan.

Raision kaupungintalon edustalla Kaaret-taideteoksen kolme valaistua kaarta.
Käy tutustumassa myös Raision kulttuurikohteisiin (klikkaa kuvaa!) © hoods.fi

Kerro myös blogin kommenttiosiossa, mitä pidit näistä luontopoluista ja jos sinulla on retkeilijöille lisää hyviä vinkkejä Raisiossa ulkoiluun! Entä mikä on oma suosikkikohteesi lähimatkailuun?

- Anna & Know Your Hoods tiimi

Diskussion

Lämna en kommentar

Vänligen kommenterar sakligt och konstruktivt. Osakligt innehåll raderas.

Beställ nyhetsbrevet

*) Obligatoriskt fält

E-postadressen används för att hitta användarikon från Gravatar servicen.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu. Lämna en kommentar och börja diskussionen :)