Kimitoön

Saltstänk och livskraft

Kimitoön är en aktiv och kreativ mötesplats med mångsidiga aktiviteter och evenemang året runt. Orten präglas av skärgårdshavets unika natur vilket skapar en unik miljö för boende i skärgårdens byar och centrum. Visste du att 2025 fyller Kimitoön 700 år?

Åk smidigt från skärgården till fastlandet

Kimitoöns kommun ligger i Egentliga Finland, är omgiven av Skärgårdshavet och har drygt 6 600 invånare. Kommunen består av drygt 3 000 öar! Det är lätt att ta sig till området från Södra Finlands större städer längs Åbovägen eller via Strömma kanal och Kokkila. Man åker bekvämt från Åbo till Kimitoön på knappt en timme och Salo centrum ligger på ca. 50km avstånd från Kimitoön. Det finns regelbundna bussförbindelser från Helsingfors, Åbo och Salo och bekväma färjeförbindelser vidare ut till ytttre skärgården.

Av Kimitoöns 3 000 öar är ca 20 permanent bebodda året om, så det finns många olika boendealternativ för den som drömmer om skärgårdsliv. Man kan bo i närheten av service eller spendera fritiden på en egen ö. Hur skulle det låta att bo på en av Finlands sydligaste bebodda öar som Hitis och Rosala? Kimitoön har flera olika tomtalternativ för dig som planerar husbygge men också hyresbostäder för dig som vill bo flexibelt.

En flerspråkig mötesplats för service och kultur

Kimitoön erbjuder sina invånare kvalitativ basservice och den tvåspråkiga kommunen har många skolor och daghem med möjligheter till språkbad. Områdets historia och Skärgårdshavets nationalpark lockar besökare till Kimitoön men naturen, sevärdheter och till exempel Kasnäs Spa gläder också invånarnas vardag.

Företagsvänliga Kimitoön erbjuder tomter, lokaler och aktiviteter för företag och det finns arbetsutrymmen också för aktörer inom den kreativa branschen. Kimitoön är känd som en gemenskaplig och kulturell mötesplats vars kulturevenemang lockar även utländska besökare. Det arrangeras mångsidigt program i kommunen året runt.

Aktiviteter för alla dagar i veckan

Kimitoön har varit bebodd sedan 1100-talet. De nuvarande invånarna på Kimitoön får bo i en värdefull natur- och kulturmiljö vars historia kan upplevas genom områdets jungfrudanser, kyrkor, Bengtskärs fyr och den idylliska bruksbyn Dalsbruk. Förutom den värdefulla kulturhistorian får invånarna njuta av fantastisk skärgårdsnatur. Kimitoön är en del av Skärgårdshavets nationalpark vars unika natur ger ypperliga möjligheter för vandring, paddling och utflykter.

Som motsats till skärgårdens lugn finns det många aktiviteter. Kommunen erbjuder fantastiska faciliteter för varierande motion och idrott, samt finns det flera olika idrottsplatser och -hallar i kommunen. Utöver traditionella idrottshobbyer erbjuder Kimitoön bland annat ridning, dans, paddling, sjöscouting och golf. Det finns flera aktiva föreningar i området som anordnar program och aktiviteter från kulturevenemang till idrott. Att delta i föreningsverksamhet är ett bra sätt att hitta socialt nätverk på en ny bostadsort!

Läs mer om Kimitoön på kommunens egna webbsidor.

2
8
Leaflet | ...