Koe unelmiesi kesä Lounais-Suomen matkailuteillä

Elisa | 5.6.2023

"Moottoritie on kuuma" ja kesäkelit houkuttelevat seikkailuun upeiden kulttuurimaisemiemme äärelle. Tässäpä siis Lounais-Suomen monet matkailutiet yhdessä näppärässä paketissa! Mikä tie vie sinut mukanaan tänä kesänä?

1. Taikayöntie Matka Suomen taianomaisimpiin kulttuurimaisemiin

 • Lähtö: Perinteisin kulkusuunta on Urjalasta Punkalaitumen kautta Huittisiin. Reitin voi hyvin ajaa myös toisin päin.
 • Reitin pituus: 52 km, sivureitit mukaan lukien n. 86 km
 • Reitin kunnat: Urjala-Punkalaidun-Huittinen
 • Kesto: Autolla päästä päähän hurahtaa noin tunnissa - mutta mitä hauskaa näin lyhyessä reissussa olisi?
 • Reitin varrelta löytyy: Upeita historiallisia puu- ja kivikirkkoja, talonpoikaismaisemia, idyllisiä tanssilavoja ja komeita kartanoita kumpuilevien peltomaisemien ja kauniiden jokilaaksojen keskellä. Älä unohda myöskään huikeita retkeilymahdollisuuksia sekä mielenkiintoisia taidenähtävyyksiä.
 • Lisätietoja: Taikayöntien viralliselta nettisivuilta löydät uudistuneen esitteen, kartan ja linkit somekanaviin (laajemmat verkkosivut avautuvat pian!). Matkailutien palvelutarjonnan löydät MyHuittisten, Punkalaitumen ja VisitUrjalan nettisivuilta. Kurkkaa myös blogimme vuoden takaa.
Maisemakuva ja kartta Taikayöntiestä.
Punkalaitumenjoen kauniit kulttuurimaisemat tulevat tutuksi tie 230:n varrella. Maisemakuva: © Janne Arola, kartta: © Taikayöntie.fi

Onko Huittisten kylät, Punkalaitumen arkkitehtuuri ja Urjalan lasitehtaat jo tuttuja? Kaipaatko elämääsi maalaisromantiikkaa? Kansankulttuurista (ja erityisesti Martti Innasen Urjalan taikayö -laulusta) tunnetuksi tullut Taikayöntie johdattaa sinut Punkalaitumenjoen kulttuurimaisemiin, joiden historia ja uniikit kohteet ovat vertaansa vailla. Tämä Satakunnan ja Pirkanmaan taitteesta löytyvä matkailutie sopii niin pyöräilijöille, motoristeille, autoilijoille kuin peräti melojillekin!

Urjalasta Punkalaitumen kautta Huittisiin kulkeva historiallinen tie johdattaa kulkijan rauhalliselle maaseudulle ja perinteikkäisiin kulttuurimaisemiin – nähtävyyksiä ja paikallisia palveluita tietenkään unohtamatta! Punkalaitumenjokea myötäilevä Taikayöntie tunnetaan myös nimellä tie 230, mutta maisematieksi sen tunnistat ruskeapohjaisesta Taikayöntien-logolla varustetusta liikennemerkistä.

Taikayöntie on matkailureitti, jossa suomalainen talonpoikaisperinne toimii miljöönä myös monille nykyaikaisille kulttuuritapahtumille. Kurkkaa esimerkiksi Huittisten LauttaRokki, Huhtamo International Film Festival sekä Urjalan Mitä Mitäs Mitäs -festivaalit ja anna Taikayöntien johdattaa sinut kesän yllättävimmille festareille!

2. Aurajoentie vie matkaajan Aurajoen alkulähteille

 • Lähtö: Voit lähteä matkaan Aurajoen alajuoksulta Turusta ja seurata koskia ja meanderoivaa jokea kohti Oripäätä.
 • Reitin pituus: n. 60 km
 • Reitin kunnat: Turku-Lieto-Aura-Pöytyä-Oripää
 • Kesto: Autolla suoraa kyytiä reitin voi ajaa noin tunnissa. Mutta silloin jäisi kaikki mielenkiintoiset paikat näkemättä!
 • Reitin varrelta löytyy: Aurajoen rehevät jokitöyräät ja kohisevat kosket, viljavat pellot, vanhat kirkot, mutkia ja mäkiä, loistavia ruokailupaikkoja sekä tietenkin Aurajoen alkulähde!
 • Lisätietoja: Aurajoentien virallisilta nettisivuilta löydät kattavan listan reitin kulttuuri- ja luontokohteista, majoitusvaihtoehdoista, ruokailupaikoista sekä ajankohtaisia uutisia. Kurkkaa myös viime vuoden blogimme.
Mutkitteleva Aurajoki.
Aurajoki halkoo pitkin laajoja peltoaukeita. © Jorma Peltoniemi

Oletko koskaan miettinyt, mistä Aurajoki saa alkunsa?

1400-luvulta asti käytössä ollut Varkaantie nimettiin vuoden 2021 alussa uudelleen Aurajoentieksi, joka vie matkaajansa Aurajoen alkulähteille. Kuljetpa sitten Aurajokea alajuoksulta yläjuoksulle tai toisinpäin niin kannattaa kiinnittää huomiota vaihtuviin ja muuttuviin maisemiin. Tien varrella olevat viisi paikkakuntaa ovat tunnettujen ja vähän tuntemattomampien kulttuuri- ja luontokohteiden rikastamia. Tiesitkö esimerkiksi sitä, että Aurajoen alkulähteelle pääsee pitkospuita pitkin Oripäässä? Tai että Pöytyällä on 21 kulttuurikohteen reitistö?

Siispä valitse itsellesi sopivin menopeli, varaa tarpeeksi aikaa kohteissa käymiseen, tarkista reitti Aurajoentien kartasta ja lähde matkaan! Tämä kansallismaisemissa kulkeva maisematie on nimittäin Varsinais-Suomen ykköskohteita.

3. Saariston Rengastie – Onko tässä Suomen suosituin matkailureitti?

 • Lähtö: Turusta Kaarinan halki Paraisille, Paraisten kautta saaristoon ja saaristosta takaisin Naantalin kautta Turkuun. Kulkusuunta on perinteisesti myötäpäivään.
 • Reitin pituus: n. 250 km
 • Reitin kunnat: Turku-Kaarina-Parainen-Nauvo-Korppoo-Houtskari-Iniö-Kustavi-Naantali-Turku
 • Kesto: 1-5 päivää
 • Reitin varrelta löytyy: Monia siltoja ja losseja, upeita luonto- ja kulttuurikohteita, sympaattisia saaristopitäjiä putiikkeineen ja herkkuineen sekä henkeäsalpaavia merimaisemia!
 • Lisätietoja: Katso ainakin VisitParaisten SaaristonRengastie.fi, Rengastie.fi sekä Saaristolautat.fi nettisivujen reittiehdotukset, kartat sekä aikataulut. Huomioithan, että Rengastie(t) on kokonaisuudessaan auki 12.5. –3.9.2023. Mikäli lähdet reissuun pyörällä, kurkkaa blogistamme Hoodsin Katerinan 10 vinkkiä Saariston Rengastielle.
Lossi saaristomerellä.
Saaristolautat ja -lossit kuljettavat matkailijoita saarten välillä. Ole tarkkana aikataulujen kanssa. © hoods.fi

Matkalaiset ovat saaneet nauttia Saariston Rengastiestä jo yli 25 vuotta, ja sitä voikin pitää Suomen suosituimpana matkailureittinä. Reitti tarjoaa ainutlaatuisen saaristohyppelykokemuksen, josta nauttiakseen on syytä jättää kiire mantereelle: täällä kuljetaan lossien ja lauttojen ehdoilla. Kyytiin pääsee kuitenkin joka päivä, ja kaikki rengastien lautat ovat ilmaisia lukuun ottamatta Houtskär-Iniö-välin MS Antonia, joka veloittaa pienen lippumaksun.

Matkan varrelta löydät mm. Paraisten näköaloiltaan vaikuttavat kalkkikivikaivokset, sympaattisia puutaloalueita, hulppeita satamia, mielin määrin hiekkarantoja, upeita kesätapahtumia (kurkkaa esim. Korpo Sea Jazz ja Saaristo festivaalit), ravintoloita, museoita, ainutlaatuisia boutique-hotelleja, ruotsinkielistä kulttuuria – ja paljon, paljon muuta!

Mikäli aika on kortilla, kokeile Pientä Rengastietä, joka juhlii tänä vuonna 20-vuotissyntymäpäiväänsä! Pienen Rengastien varrelta löydät monia viehättäviä saaria, kuten synkästä historiastaan tunnetun Seilin saaren sekä merellisiä kaupunkeja (kuten suositut kesäkaupungit Naantalin, Kaarinan ja Turun) ravintoloineen ja putiikkeineen. Suositeltu matka-aika on 1-2 päivää.

4. Pyöräilijän kesäunelma: Rannikkoreitti

 • Lähtö: Reitin voi kiertää oman maun mukaan.
 • Reitin pituus: 220 km
 • Reitin kunnat: Salo-Kemiönsaari-Hanko-Raasepori(-Sauvo)
 • Kesto: Pyörällä 4-8 päivää
 • Reitin varrelta löytyy: Ruukki- ja rannikkokyliä, merellisiä uimarantoja sekä upeita saaristomaisemia.
 • Lisätietoja: Bikelandin Rannikkoreitti-nettisivuilta löytyy mainio ehdotus päiväkohtaisesta retkisuunnitelmasta sekä vinkkejä reitin majoituspaikoista ja palveluista. Lue myös blogimme viime kesältä!
Venelaituri kesällä.
Taalintehtaan hurmaava vierasvenesatama sijaitsee aivan vanhojen ruukkikohteiden lähellä. © Visit Kemiönsaari

Onko Saariston Rengastie jo ajettu läpi - kenties useammankin kerran? Haluaisitko tutustua saaristoon uudella tavalla, nimenomaan polkupyörän selästä käsin?

Vuonna 2018 nykyisessä muodossaan lanseerattu Rannikkoreitti on kaunis ja elämyksellinen reitti, joka vie upeisiin saaristokohteisiin neljän kunnan alueella: Salossa, Kemiönsaarella, Hangossa ja Raaseporissa. Myös Kemiönsaaren pohjoispuolella – eli ihan Rannikkoreitin lähellä – sijaitsevasta Sauvon kunnasta löydät lisää merellisiä maisemia sekä mahtavan melontareitin!

Rannikkoreitti on kokonaisuudessaan käytössä kesäaikana ja sopii erityisesti pyöräilyyn, mutta sen pääsee kiertämään myös muilla kulkuvälineillä. Kesäajan ulkopuolella pääset nauttimaan reitistä osittain esimerkiksi Kemiönsaaressa tai Raaseporissa vieraillen.

Rannikkoreitti sopii kierrettäväksi myös vähemmän liikuntaa harrastaneille aikuisille ja nuorille. Se on lisäksi suhteellisen turvallinen reitti pyöräillä: reitti nimittäin kulkee pääosin jo olemassa olevia kevyen liikenteen väyliä, yleisiä ja yksityisteitä, metsäteitä ja kunnostettuja polkuja pitkin.

5. Hämeen Härkätiellä kuljet kuninkaiden jalanjäljissä

 • Lähtö: Perinteinen kulkusuunta on Turusta Hämeenlinnaan, mutta reitistä voi räätälöidä itselleen sopivan.
 • Reitin pituus: 162 km
 • Reitin kunnat: Turku-Lieto-Marttila-Koski TL-Somero-Tammela-Loppi-Hämeenlinna-Hattula
 • Kesto: Riippuu, lähdetkö reissuun autolla/moottoripyörällä, pyörällä vai jalan. Suosittelemme kuitenkin vähintään 2 päivän reissua, jotta ehdit tutustumaan kohteisiin rauhassa.
 • Reitin varrelta löytyy: Monenlaisia kulttuuri- ja luontokohteita, tapahtumia, muistomerkkejä ja virkistysalueita.
 • Lisätietoja: Hämeen Härkätien viralliset nettisivut ja blogitekstimme viime kesältä!
Hämeen härkätien patsas Marttilassa.
Hämeen Härkätien tärkeydestä muistuttaa patsas Marttilan kunnan keskustassa. © hoods.fi

”Tuu tuu tupakkarulla, mistäs tiesit tänne tulla? Tulin pitkin Turuntietä, Hämäläisten Härkätietä.” 

Tuutulaulustakin tuttua Hämeen Härkätietä kulkivat aikoinaan niin kuninkaat kuin viikingitkin, mutta myös työläisväestö käytti tätä vakiintunutta reittiä kulkuunsa. Tietä kulkiessa voitkin fiilistellä, miltä tuntuisi kulkea tätä matkaa jalan tai härän vetämissä vaunuissa, aivan kuin ennen muinoin.

Härkätie on vuonna 2009 määritelty valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi. Kauniit maisemat ja monipuoliset kulttuuri- ja luontokohteet houkuttelevat tielle erityisesti autoilijoita ja moottoripyöräilijöitä.

"Härkätie on mukavaa vaihtelua moottori- ja pikateille. On kurveja ja hienoja maisemia." -Hämeen Härkätien nettisivut

VisitHäme on lanseerannut myös pyöräilijöille sopivan reitin. Opastettu 70 kilometrin DigiTrail – Härkätien pyöräilyreitti lähtee Letkun kylältä Tammelasta ja päättyy Hämeen linnaan – kiertää voi myös toisin päin! Lue lisää Härkätien pyöräilyreitistä VisitHämeen nettisivuilta.

Löytyykö sinulta muistoja Taikayöntieltä, Aurajoentieltä, Saariston Rengastieltä, Rannikkoreitiltä tai Hämeen Härkätieltä?? Entä hyödyllisiä vinkkejä reissuun aikoville? Kerro ne meille kommenteissa! :)

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat blogimme:

-Elisa & Know Your Hoodsin tiimi

P.S. Jos haluat tutustua tarkemmin Turun lähiseutujen naapurustoihin, kokeile maksutonta naapurustojen hakukonettamme ja tee löytöjä!

Keskustelu

Jätä kommentti

Kommentoithan keskusteluun asiallisesti ja rakentavasti. Poistamme epäasiallisen ja loukkaavan sisällön.

Uutiskirjeen tilaus

*) Pakollinen kenttä

Sähköpostiosoitetta käytetään käyttäjäkuvakkeen hakemiseen Gravatar palvelusta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja. Jätä kommenttisi ja avaa keskustelu :)