Elämyksellinen päivämatka Naantaliin – Vanhastakaupungista saariston syleilyyn

Ninna | 11.2.2021

Miltä kuulostaisi elämyksellinen päiväretki Naantalissa? Naantali tarjoaa uskomattomia kulttuurielämyksiä lähimatkailuun saaristopitäjien perinteistä aina Vanhankaupungin tunnelmointiin. Millaista talvipäivän kulttuuricocktailia sinä janoat?

1. Kulttuurimaisema tutuksi

Kiinnostaisiko kulttuurikierros ulkoillen?

Naantalista löytyy erinomainen kahdeksan opastaulun kierros, joka johdattaa kulkijan näkemään lähiympäristönsä aivan uusin silmin. Mitä olisi ollut jalkojesi alla 100 vuotta sitten? Mitkä alueet ovat aikoinaan olleet merenpinnan alapuolella?

Opastaulut muodostavat yhdessä noin 9,5 kilometrin mittaisen lenkin Naantalin keskustasta Karvetti-Tammiston ja Ruona-Viluluodon kautta kohti Luikkio-Soinisten naapurustoa ja Pohjois-Naantalia. Alueisiin voit tutustua jo etukäteen täällä Know Your Hoodsissa (klikkaa asuinalueen nimeä) ja valita itseäsi kiinnostavimmat kohteet, jollet halua aivan näin pitkää lenkkiä kulkea.

Jokainen taulu perehdyttää kulkijan historialliseen paikalliseen maisemaan ja antaa tietoa Pohjoisen-Naantalin alueiden muutoksesta ja maisemaa muokanneista ilmiöistä. Reitin jälkeen oletkin oikea Naantali-asiantuntija! Lisäksi lähimaisemaa alkaa tutkailemaan aivan uudella otteella. Mitähän tästä ajasta kirjoitettaisiin opastetauluun sadan vuoden päästä?

Kaksi puista taloa tien varrella Naantaöin Vanhassakaupungissa.
Anna opastaulujen ohjata matkalle Naantalin historiaan ja tutustu samalla kaupunkiin syvällisemmin pitkällä tai lyhyellä kävelyllä. © hoods.fi

2. Naantalin museo

Jos et vielä tiedä, mitkä ovat Naantalin sukat, nyt on hyvä aika vierailla Naantalin museossa! Naantalin museon kaksi pysyvää näyttelyä kertovat Naantalin kaivauslöytöjen avulla historiasta ja naantalilaisesta kulttuuriperinteestä aina sukista nukkeihin. 

Naantalin historiaan voi myös kirjaimellisesti astua sisään Hiilolan talossa, jonne on sisustettu autenttinen 1800-luvun porvariskoti. Museossa on lisäksi pysyvästi esillä pienoismalleja, jotka kertovat niin Naantalin kylpylätoiminnan vaiheista kuin birgittalaisluostarin elämästä. Vaihtuvat näyttelyt sen sijaan maustavat vierailua jollain uudella ja yllättävällä! 

Naantalin museo on talvikaudella auki keskiviikkoisin kello 12-15 koronatilanteen salliessa. Tarkista Naantalin museon ajankohtaiset aukioloajat ja näyttelyt Naantalin sivuilta. Vaikka itse museo olisikin suljettuna poikkeusaikana, kannattaa kuitenkin ottaa se kohteeksi ja ihastella sen ympärillä olevaa Naantalin vanhaa kaupunkia ja sen mennyttä tunnelmaa.

3. Casa Haartman - Taiteilijoiden talo

Casa Haartmanin sininen portti, kiviset pylväät ja etuovi.
Casa Haartman on erityinen vierailukohde historian ja taiteen ystäville. © hoods.fi

Casa Haartman on itsessään taideteos. Kotimuseo Casa Haartman Naantalin Vanhan kaupungin sydämessä esittelee Haartmanin taiteilijapariskunnan kotia ja sen monia viehättäviä yksityiskohtia. Museossa voi uppoutua taiteilijapariskunnan elämään ja ihailla molempien kätten jälkiä. 

Talossa onkin esillä Axel Haartmanin omia taideteoksia, mutta myös muiden kuuluisien taiteilijoiden töitä, kuten Victor Westerholmin, Wäinö Aaltosen, Fanny Churbergin ja Helene Schjerfbeckin teoksia.  Lisäksi Casa Haartmanissa voi nähdä Axelin puolison, Hedvig Haartmanin tekstiili- ja metallikäsitöitä.  

Casa Haartman on arkkitehtuurisesti kiinnostava rakennus, jonka Haartmanneille suunnitteli kuuluisa turkulainen arkkitehti Erik Bryggman. Axel Haartman oli myös tuottelias huonekalujen suunnittelija, ja kodin viehättävät yksityiskohdat koristemaalauksista tapetteihin yhdistettynä Hedvig Haartmanin tekstiileihin vievät aikamatkalle 1900–luvun alkuun. 

Casa Haartmanin aukioloajat kannattaa tarkistaa museon sivuilta, sillä korona-tilanne vaikuttaa vierailumahdollisuuksiin.

4. Kirkkojen kierros 

Kanta-Naantalista ja Naantalin saaristosta löytyy merkillisen monta näyttävää kirkkoa. Suurimmalla osalla kirkoista on mielenkiintoinen ja pitkä historia ja Museovirasto on luokitellut kirkkojen ympäristöt valtakunnallisesti merkittäviksi rakennetuiksi kulttuuriympäristöiksi. Mukaan mahtuu kivisiä komistuksia sekä puisia saaristomaisemille tyypillisiä ristikirkkoja. Innokkaimmat lähtevätkin teemakierrokselle bongaamaan alueen kaikki kirkot samana päivänä! 

Kierros kannattaa aloittaa Naantalin kirkolta, jonka monet tunnistavatkin kuvista, vaikkeivät olisi Naantalissa vierailleetkaan. Tämä näyttävännäköinen kivikaunotar seisoo Naantalin keskustassa tunnelmallisen merenrannan läheisyydessä ja on alunperin rakennettu keskiajalla birgittalaisluostarin kirkoksi. Halutessaan voi hypätä myös Visit Naantalin opastetulle kierrokselle kirkon historian saloihin. 

Talvinen maisema, jossa taustalla näkyy Naantalin kirkontorni.
Naantalin kirkko on hyvä lähtöpiste talviselle kirkkokierrokselle. © Esko Keski-Oja

Upea kohde vierailulle on myös Hakapellon siunauskappeli Soinisten naapurustossa, keskustasta pohjoiseen. Kappeli on valmistunut 80-luvulla ja edustaa modernimpaa punatiilistä arkkitehtuuria. Hakapellon kappelin ympärille levittäytyy myös hautausmaa. Ja vaikka kierros virallisesti käsittääkin vain Naantalin alueen kirkkoja, kannattaa tässä kohtaa tehdä poikkeus ja vierailla myös Raision kirkon kappelissa, jonka eräästä maailman mittakaavallakin ainutlaatuisesta yksityiskohdasta kerromme tarkemmin blogitekstissä Raision kulttuurikohteista.

Seuraavaksi kannattaa suunnata Naantalin saariston ainutlaatuiseen rauhaan ja kokemaan pienten kirkonkylien viehätystä. Rymättylästä löydät viehättävän 1500-luvulla rakennetun kivikirkon, jonka läheisyydessä kohoaa puinen kellotapuli ja sankarihautoja. Merimaskun kirkonkylällä kohoava kirkko sen sijaan ihastuttaa puisilla seinillään ja punaisella värillään. 

Velkualta löytyy lisäksi värikkään historian omaava Pyhän Henrikin kirkko, joka tunnetaan yhtenä Palvan saaren parhaimmista nähtävyyksistä. Velkuan kirkko on lossimatkan takana, jonka aikana näet saaristoa kauneimmillaan.

Punainen kirkkorakennus ja havunoksia Merimaskussa Naantalissa.
Merimaskun kirkon ympäristössä pääsee nauttimaan saariston tunnelmasta ja punaisen puukirkon kauneudesta. © hoods.fi

Tiedätkö muuten jo, mikä on Vespersoitto ja missä se soitetaan? Tämä naantalilainen perinne juontaa juurensa 1920-luvulta ja on erottamaton osa Naantalin taikaa.

Vinkki! Kaikki kirkot löytyvät kätevästi Know Your Hoodsin kartalta! Klikkaa vain palvelupisteistä näkyviin “Vapaa-aika” > “Uskonnolliset” ja kirkkokierroksesi helpottuu huomattavasti. ;)

5. Vinkki lapsille! Leikki- ja pelikierros Vanhankaupungin sydämessä

Naantali on tunnetusti lapsiperheiden paratiisi, etenkin Muumimaailman ansiosta. Vaikka muumit ovatkin hereillä vain kesäisin, löytyy Naantalista lapsille paljon muitakin mahtavia aktiviteettejä. Yksi lähimatkailuun erinomaisesti soveltuva hauskuus on leikki- ja pelikierros Vanhassakaupungissa!

Tällä lyhyellä mobiiliohjatulla kierroksella pääsee tutustumaan perinteisiin leikkeihin ja peleihin, oppimaan historiaa ja jopa tärkeitä taitoja. Kierros tarjoaakin erinomaista sukupolvia yhdistävää yhteistä tekemistä. 

Tietoa muistakin mobiiliopastetuista kierroksista löydät Naantalin sivulta.

Maisemakuva valaistusta Naantalin kaupungista.
Tutustu Naantaliin innostavien mobiilikierrosten avulla. © Sami Lumme

Lähimatkalle mars! 

Me Know Your Hoodsilla päätimme kartoittaa lähiseutujen parhaita helmiä talvilomaa silmällä pitäen. Aina ei nimittäin tarvitse lähteä kauas lomanviettoon, sillä lähiseuduilta löytyy vierailemisen arvoisia kohteita ihan jokaiselle. Esittelemmekin tulevilla viikoilla lähiseutujen tarjoamia lähimatkaideoita, joilla irtiotto arjesta on taattu. Jokaisessa blogissa tulee olemaan myös vinkkejä lasten talviloman viettoon!

Kun kaikki Naantalin kulttuurikohteet on koluttu, voit tutustua myös lähikuntien eli Kaarinan ja Raision kulttuurielämään. Jos taas tahdot syventää ymmärrystäsi Naantalista, lähde seikkailulle Naantalin uskomattoman kauniiseen luontoon.

Suuren jääpuikot roikkuu kalliosta Kailon saarella.
Naantalista löytyy ihastuttavia luontokohteita meren ääreltä, saaristosta ja metsistä. Kurkkaa Know Your Hoodsin suositukset blogistamme (klikkaa kuvaa ja siirry blogiin!) © Jani Pezzillo

Kerro myös blogin kommenttiosiossa, mitä pidit näistä kohteista ja jaa omat menovinkkisi Naantalissa! Entä mikä on oma suosikkikohteesi lähimatkailuun?

-Ninna & Anna

Diskussion

Lämna en kommentar

Vänligen kommenterar sakligt och konstruktivt. Osakligt innehåll raderas.

Beställ nyhetsbrevet

*) Obligatoriskt fält

E-postadressen används för att hitta användarikon från Gravatar servicen.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu. Lämna en kommentar och börja diskussionen :)