Varissuo-Lauste - lähiöelämää luonnon lähellä

Susanna | 1.7.2020

Turun naapurustoviikot -tapahtumasarja on edennyt neljänteen osaan ja on aika esitellä Varissuo-Lausteen suuralueen naapurustot. Itäisessä Turussa sijaitsevaan alueeseen kuuluu niin kansainvälisiä lähiöitä kuin seesteisiä pientaloalueita. Kurkataanpa tarkemmin, miltä suuralueella näyttää ja mitä asukkaat siitä ajattelevat.

Mikä ihmeen Varissuo-Lausteen suuralue?

Turun kaupungista löytyy yhteensä 87 kaupunginosaa, jotka kaupunki on jakanut yhdeksään toiminnalliseen suuralueeseen. Varissuo-Lausteeseen kuuluvat nimensä mukaisesti kerrostalovaltaiset Varissuo ja Lauste sekä niiden välissä sijaitsevat pientaloalueet Huhkola ja Vaala. Lisäksi Pääskyvuoren asuinalue täydentää viisikon. Alueiden nimiä klikkaamalla pääset tutustumaan naapurustojen omiin sivuihin täällä Know Your Hoodsissa.

Ilmakuva Turun Lausteen valkoisista kerrostaloista ja niitä ympäröivistä metsistä.
Lausteen kerrostaloja ympäröivät metsät houkuttelevat lapsia leikkimään ja aikuisia liikkumaan. © CYF

Asukkaiden ajatuksia Varissuo-Lausteesta

Meitä kiinnostaa suuresti, mitä asukkaat ajattelevat omista asuinalueistaan. Niinpä kysyimme asiaa turkulaisilta kevään 2020 aikana ja olemme poimineet videolle Varissuo-Lausteen parhaita puolia.

Sinun tulee sallia markkinointievästeet katsoaksesi tämän videon.

Vehreää lähiöelämää

Lähes jokainen Varissuota ja Laustetta kuvaillut asukas mainitsi alueen vehreydestä ja mainioista ulkoilumahdollisuuksista. Vaikka lähiöt ovat melko tiiviitä, ovat talot rakennettu pitkältä luonnon muotoja kuten kallioita mukaillen ja puustoa mukavasti säästäen.

Turun Varissuota ympäröi rehevät metsät. Lenkkipolulla musta koira.
"Mielestäni parasta Varissuolla on sen luonto ja sijainti. Melkein koko Varissuon ympäri kiertää hieno metsäalue, jota pitkin kulkee myös polkuja, mikä tekee siitä ihanteellisen paikan ulkoiluttaa koiria." © Hassan M.

Luonnon lisäksi asukkaat arvostavat lähiöiden sijaintia, edullista hintatasoa ja monipuolisia palveluita. Löytyypä Varissuolta myös Turun kansainvälinen koulu. Suomalaisittain ehkäpä jopa poikkeuksellisesti useampi asukas kiitteli myös naapurustojen yhteisöllisyyttä:

Tällaista ystävällisyyttä lähimmäisiään kohtaan en ole kokenut missään kaupungissa/kaupunginosassa. -Hanna

Huollettu ja ylläpidetty rakennuskanta ja metsäisiä hienoja ulkoilumahdollisuuksia. Lisäksi toimivat palvelut ja yrittäjät. -Juho K.

Pientaloja Huhkolassa ja Vaalassa

Omakoti- ja rivitalojen värittämät Huhkola ja Vaala sijaitsevat Varissuon ja Lausteen rinnalla, ikäänkuin erottavina vyöhykkeinä kahden merkittävän lähiön välillä. Koko suuralue on lapsiperheiden suosiossa ja koulujen ja päiväkotien lisäksi alueella on mukavasti harrastus- ja ulkoilumahdollisuuksia.

Lapset pelaavat jalkapalloa Turun Huhkolan nurmikentällä.
Huhkolan aktiivisessa käytössä oleva jalkapallokenttä. © CYF

Pääskyvuoren rinteillä

Varissuon ja Lausteen kyljessä sijaitsee Pääskyvuoren asuinalue, joka on saanut nimensä alueen keskellä kohoavalta mäeltä. Rinteiden varrella on pääsääntöisesti idyllisiä omakotitaloja vehreine pihoineen ja Littoistentien eteläpuolella kerrostalovaltaiset Laukkavuori ja Hurttivuori. Pääskyvuoren länsipuoli tulee muuttumaan lähitulevaisuudessa merkittävästi, sillä alueelle rakentuu uusi Pääskyvuoren rinteen kerrostaloalue.

Vaaleansininen omakotitalo ja rehevä puutarha Turun Pääskyvuoressa.
Pääskyvuoren tunnelmallinen omakotialue. © CYF

Suuralueelle tyypillisesti alueen asukkaat kiittelevät etenkin luonnonläheistä ja kätevää sijaintijaan:

Laukkavuoressa on ihana luonto, lyhyt matka kauppoihin, metsää ympärillä, hyvät kulkuyhteydet sekä ihana vihreä puisto joka on alkujaankin tarkoitettu virkistysalueeksi. Toivotaan myös sitä että kaupungin päättäjät kunnioittaisivat tätä puistoa tulevaisuudessakin! Talvella iso pulkkamäki joka on hyvin valaistu! -L.

Mitä muuta naapurustoviikoilla tapahtuu?

EDIT 14.9.2020 Me Know Your Hoodsin toteuttajat järjestimme
kesän 2020 aikana 10 viikkoa kestävän Turun naapurustoviikot -tapahtumasarjan. Esittelimme Turun naapurustoja kuvien, videoiden ja asukkaiden tarinoiden avulla täällä blogissa sekä meidän Facebook- ja Instagram-sivuilla.

Naapurustoviikkojen aikana olemme tutustuneet Varissuo-Lausteen lisäksi KeskustanHirvensalo-KakskerranSkanssi-UittamonNummi-HalisenRunosmäki-Raunistulan, Länsikeskuksen, Pansio-Jyrkkälän ja Maaria-Paattisten suuralueisiin.

Järjestimme myös kaksi naapurustosuunnistusta, joissa kaupunkilaiset
pääsivät tutustumaan paremmin omaan kotikaupunkiinsa. Turun naapurustosuunnistus sijoittui keskustan alueelle ja Turun naapurustosuunnistus osa 2 Länsikeskuksen alueelle. Seuraa Know Your Hoodsin Facebook- ja Instagram-sivuja saadaksesi tiedon tulevista suunnistuksista!

-Susanna & Know Your Hoodsin tiimi

P.S. Oletko itse asunut Varissuo-Lausteen suuralueella? Millaista alueella on asua? Jaa kokemuksesi blogin kommenttiosiossa. :)

P.S. Voit myös testailla naapurustojen hakukonettamme. Mitä naapurustoa hakukone suositteli sinulle? :)


Diskussion

Lämna en kommentar

Vänligen kommenterar sakligt och konstruktivt. Osakligt innehåll raderas.

Beställ nyhetsbrevet

*) Obligatoriskt fält

E-postadressen används för att hitta användarikon från Gravatar servicen.

Kommentarer

Jouni

Eksyin 6 vuotta sitten Varisuolle kahville. Muutin samalla. Juu en tiennyt sitä. Seuraavana päivänä mentiin kihloihin. Samalla reissulla olen. Yhteis elämä jatkuu. 😻
Yhteisiä harrastuksia tullut lisää. Ja uusia harrastuksia tullut. Matkan varrella. Ihata naapurit. Joko päivä näkee uusia. Suosittelen edelleen muillekin muuttoa tälle alueelle.

2.7.2020 17:30Vastaa
4 0
Irene

Minun mielestä Lauste ei ole kovin tiiviisti rakennettu, ainakaan 70-luvulla rakennetut talot. Paljon tiiviimpää uudisrakentamista näkee lähempänä keskustaa! Julkisivujakin on täällä korjattu monissa taloyhtiöissä ja sisätilat ovat yhtä moderneja kuin uusissa kerrostaloissa. Minulla on vaatehuone! Ei ole päivääkään kaduttanut, että integroin itseni tänne. (Ylemmyydentunnossako odotamme automaattisesti, että maahanmuuttajataustaisten täytyy sulautua meihin kantaväestöön kuuluviin, muuttua meidän kaltaisiksi?) Pitikö ottaa nämä maahanmuuttajataustaiset tähän, ehkä. Se on kuitenkin osa Laustetta, mutta ei tee aluetta huonommaksi vaan päinvastoin. Menemällä erinäköisten sekaan, pelot ja ennakkoluulot hälvenevät. Minullekin tämä on ollut aivan uusi tilanne ja on jännittänytkin.
Alue on siisti, kiitos asukkaiden ja aluetta hoitavien huoltoyhtiöiden. Ei kuulu rappukäytävässäni myöskään häiriöääniä, ainoastaan normaalia asumiseen liittyvää.
Toivon, että Lausteella säilyisi koulu ja kirjasto saataisiin takaisin!
Alueen ruokakaupassa ja ravintoloissa on mukava asioida.
Ilahdun aina, kun vastaan tulee lapsiperheitä ja lasten ääniä kuuluu leikkipaikoilta! Kaikki lapset muuten kirkuvat samalla tavalla ja yhtä kovaa, oli ihon väri mikä tahansa : )

6.12.2021 11:23Vastaa
1 0
Ninna | Hoods.fi

Hei Irene! Kiitos erittäin kattavasta näkemyksestä Lausteen naapurustoon. 🙂 Olen samaa mieltä kanssasi, että talojen rakentamisessa on todellakin otettu huomioon väljyys niiden välillä!

Mielestäni on hyvä, että nostit esiin kysymyksen monikulttuurisuudesta. Monikulttuurisuus puhuttaa paljon Lausteella ja Varissuolla. Siksi onkin ehdottoman tärkeää, että alueen asukkaat kertovat aitoja kokemuksiaan. Erilaiset kulttuurit ovat suuri rikkaus ja voimme parhaimmillaan oppia toisiltamme paljon. 🙂

Lauste ja sen viereiset naapurustot Huhko ja Vaala ovat sen verran suosittuja alueita lapsiperheiden keskuudessa, että olisi hurja ratkaisu poistaa sieltä koulu kokonaan. Toivotaan parasta sen suhteen!

14.12.2021 12:46
0 0
Ninna | Hoods.fi

Kurkkasinkin, että päätös Lausteen koulusta on jo tehty ja uutta koulua suunnitellaan Lausteeseen: https://yle.fi/uutiset/3-12129020 Hurraa! 🙂

14.12.2021 12:58
1 0
Irene

Kiitos Ninna tuosta linkistä, jossa kerrottiin päätöksestä. En ollut nähnyt vielä tietoa, koska olen toistaiseksi vähän ”kaksoiskuntalainen”. Todella hyvä uutinen! Koulun lakkauttaminen olisi ollut sama kuin tepselin irroitus seinästä ja mentäisiin tyhjenevän akun varassa. Reppuselkäisiä lapsia näkyy sitten pian täällä toisessa päässä, kivaa! Haluisin olla heittelemässä karkkeja sitten, mutta se ei ole ehkä ihan sopivaa : )

13.3.2022 15:34Vastaa
1 0
Ninna | Hoods.fi

Todella hyvä uutinen tosiaan! 🙂

14.3.2022 8:40
0 0