Kaarinan hoodit tutuiksi – Yrittäjä muuttaa kaupunkiin

Susanna | 5.2.2020

Know Your Hoods on laajentunut Turun naapurin Kaarinan kiehtoviin naapurustoihin. Kaarina on tunnettu merellisestä ympäristöstä, historiallisista matkailukohteista ja erinomaisesta sijainnista. Mutta mitä muuta Kaarina tarjoaa asukkaille? Know Your Hoodsin kehityksestä vastaavana päätin mennä pintaa syvemmälle ja etsin sopivaa naapurustoa muuttaakseni maaliskuun ajaksi Kaarinaan.

Toimiiko Know Your Hoods? Otetaan selvää!

Olemme aloittaneet yhteistyön Kaarinan kaupungin ja Kaarinan Kehitys Oy:n kanssa (kaupallinen yhteistyö), eli olemme laajentaneet Know Your Hoodsin kattamaan Kaarinan naapurustot. Kaarina on itselleni tuttu lähinnä sen virkistysalueiden kautta. Kaarinan keskustan läheisyydessä sijaitseva Hovirinnan ranta ja toisaalta Kuusiston saaren rannat ovat täynnä rakkaita onkipaikkoja. Littoisten järven jään hiihtolenkki taas on ollut talvinen suosikkini (tosin tänä talvena taitaa jäädä hiihtämättä…). Nyt haluan selvittää, mitä muuta Kaarina tarjoaa asukkaille.

Littoistenjärvi ilman jäitä kuulaana tammikuun päivänä, järven ympärillä avautuvaa metsää ja muutamia rakennuksia.
Littoistenjärvi ja sen ympäröivä luonto ilahduttavat ulkoilijoita kesällä ja talvella. Tämän talven jäätilanne on tosin poikkeuksellisen heikko (kuva tammikuulta!). © CYF

Samalla on tullut aika testata, kuinka hyvin Know Your Hoods todella toimii ja antaako palvelumme sisältö oikeanlaisen kuvan alueista. Luonnollisesti tämän voi testata ainoastaan muuttamalla hakukoneemme suosittelemaan naapurustoon ja katsoa osuiko se oikeaan.

Työskennellessäni Kaarinan naapurustojen parissa huomasin kuinka monipuolisia alueita kaupungista löytyykään; asutusta on moderneista kerrostaloasunnoista luonnon ympäröimiin pientaloalueisiin ja aina maaseudun rauhaan asti. Kaarinassa kaavoitetaan jatkuvasti uusia alueita luontoarvoja kunnioittaen, joten kaupunki houkuttelee myös rakentajia. Kaupunki mainitseekin omilla sivuillaan, että Kaarinasta löytyy merellistä rantaviivaa yli 140 km, joten myös merenrantatontit, merenläheiset virkistysalueet, uimarannat ja venesatamat ovat osa Kaarinan viehätystä.

Kaarinan keskusta on sekoitus uutta ja vanhaa

Mitä kaupungissa sitten on oikeasti tarjolla? Kaarinan nopeasti uudistuva keskusta tarjoaa sekoituksen modernia ja aiempien vuosikymmenten kerrostaloasumista palveluiden solmukohdassa. Yksi keskustan merkittävimpiä uudistuksia on yhteisöllinen Kaarina-talo, joka toimii asukkaiden olohuoneena ja tarjoaa monipuolisia palveluita ja aktiviteetteja vauvasta vaariin. Oma ensikosketukseni Kaarina-taloon oli erittäin positiivinen ja sen kotoisa tunnelma jäi mieleen.

Moderni Kaarina-talo hohtaa hämärässä illassa Kaarinan keskustassa. Kuva pääovelta, jossa koko seinustan mittaiset lasi-ikkunat ja tummiapylväitä.
Moderni ja viihtyisä Kaarina-talo on kaupungin uusi sydän. © CYF

Keskustan tuntumassa sijaitsevat myös Nummenniityn ja Kesämäen pientalovaltaiset naapurustot, joissa on sekä vanhaa että uutta rakennuskantaa. Omakotitaloja ja reheviä puutarhoja aivan keskustan kupeessa, ihanaa!

Pientaloja rivissä pihoineen kävelytien varrella Kesämäen asuinalueella Kaarinassa.
Kesämäen viihtyisä pientaloalue. © CYF

Monien paikallisidentiteettien kiehtova Kaarina

Keskustan ja Piispanristin tiheämmän asutuksen lisäksi suurin osa Kaarinan naapurustoista edustaa pientalovaltaista ja luonnonläheistä asumista. Pientalovaltaisia naapurustoja löytyy hintavammasta merenrannan asutuksesta (esimerkiksi Voivala-Raadelma) luonnonläheisiin pientaloalueisiin (esimerkiksi Auranlaakso, Nunna ja Piikkiön keskusta). Kaarinasta löytyy paljon myös aitoa maaseutua (Hepojoki, Lemunniemi ja Meri-Piikkiö).

Moderneja asuntoja sekä niiden takana kohoava metsä rauhallisella alueella Voivalan asuinalueella Kaarinassa.
Voivalanrannan asukkaat nauttivat merellisistä maisemista © CYF
Ilmakuva Meri-Piikkiön metsistä ja merestä Kuusiston lahdelta.
Meri-Piikkiössä saa nauttia maaseudun rauhasta ja meren läheisyydestä. © CYF

Naapurustoihin lähemmin tutustuessani huomasin, kuinka ainutlaatuisia ne ovat ja miten paikallisidentiteetit elävät vahvoina eri puolilla Kaarinaa. Erityisesti historiallinen ja vuonna 2009 Kaarinaan liittynyt Piikkiö on tunnettu kirkkopitäjä, mutta sieltä löytyy myös linnavuoria ja muinaisjäännöksiä luonnon keskeltä.

Myös keskustan läheisyydessä sijaitseva Kuusiston saari on omaleimainen alueensa ja moni asukkaista tuntuu mieltävän itsensä nimenomaan ‘kuusistolaiseksi’. Littoinen on poikkeava naapurusto, sillä se levittäytyy Kaarinan lisäksi Liedon kunnan puolelle. Alueella sijaitseva Littoistenjärvi on niittänyt kansainvälistäkin huomiota ensimmäisenä kemiallisesti puhdistettuna järvenä.

Saavutettava ja luova yrittäjän unelmakaupunki - onko näin?

Kaarina on niittänyt valtakunnallisesti merkittävää mainetta useana vuonna. Kaupunki on valittu Suomen luovimmaksi kunnaksi 2009 ja se on ollut usein kärkisijoilla tutkittaessa asukastyytyväisyyttä Suomessa. Lisäksi Kaarinan kaupunki on valittu 2010-luvulla toistuvasti Suomen yritysmyönteisimmäksi kaupungiksi EK:n kuntarankingissa. Odotankin mielenkiinnolla, miten yrittäjämyönteisyys näyttäytyy konkreettisesti omassa yrittäjän arjessani.

Kaarinaa kehutaan usein “logistisesti loistavaksi”. Ainakin omaa autoa käyttävälle Kaarina tuntuu olevan kätevä moneen suuntaan kulkiessa; Turun keskusta on noin vartin ajomatkan päässä Kaarinan keskustasta ja yhteydet Turun satamaan, lentokentälle sekä erityisesti Helsingin suuntaan ovat kätevät. Kaarinaan ja sen sisällä väitetään olevan helppo liikkua myös Turun seudun joukkoliikenteen Fölin liikennöimillä linjoilla. Tämä väite siirtyy tarkan tarkkailun alle.

Seuraa muuttoani Kaarinaan ja kuule kokemuksistani

Kaarinan naapurustojen alkukartoituksen jälkeen olen löytänyt jo kaksi vahvaa suosikkia. Vielä en alueita paljasta, mutta ainakin toinen niistä täyttää kriteerit ‘meren äärellä’ ja ‘pellon laidalla’. Seuraa täällä blogissa tai meidän Facebookissa ja Instagramissa, miten naapurustojen valintaprosessini etenee ja minne hoodeille lopulta päädyn maaliskuun ajaksi asumaan.

Auringonlasku värjää Kaarinan Lemunniemessä taivaan oranssiksi ja violetiksi hieman jäätyneellä merellä, jossa kaislat ja oksat näkyvät siluettina taivaanrantaa vasten.
Onko merellinen Lemunniemi uusi kotini? Ainakin tammikuussa 2020 alue näytti parhaat puolensa. © CYF

-Susanna

P.S. Jos sinullakin on muutto edessä, testaa ihmeessä Know Your Hoodsia ja anna meille palautetta, kuinka osuvasti onnistuimme löytämään juuri sinulle sopivan naapuruston!

Diskussion

Lämna en kommentar

Vänligen kommenterar sakligt och konstruktivt. Osakligt innehåll raderas.

Beställ nyhetsbrevet

*) Obligatoriskt fält

E-postadressen används för att hitta användarikon från Gravatar servicen.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu. Lämna en kommentar och börja diskussionen :)