Parhaat paikat luisteluun ja hiihtoon | Kaarina, Naantali, Raisio, Turku

Ninna | 15.1.2021

Upea luminen talvi on täällä ja pakkasasteitakin on luvattu – aika lähteä ulkoilemaan! Selvitimme kaikki hiihto- ja luistelumahdollisuudet Naantalissa, Raisiossa, Kaarinassa ja Turussa. Tiedätkö, mistä löytyy mielenkiintoisimmat ladut ja luistelukentät?

Talvi saapui kertaheitolla Varsinais-Suomen ylle, kun Toini-myrsky hurautti mahtavat nietokset maan päälle. Katujen auraamisen lisäksi seudun kunnat ovat ahkeroineet latujen ja luistelukenttien kanssa ja nyt onkin mitä erinomaisin aika lähteä liikkumaan! Laitatko jalkaan luistimet vai sukset?

Ulkoilemaan Naantaliin!

Lapsi sitomassa kaunoluistinta kirkkaanpunaisilla lapasilla Naantalin jäällä.
Naantalissa pääsee jo luistelemaan lähes joka naapurustossa. © Naantalin kaupunki

Naantalin talveen on raikasta ja rauhoittavaa saapua. Kaunis merellinen kaupunki on muuttunut suorastaan talven ihmemaaksi ja kaupunki kunnostaa parhaillaan latuja ja luistelukenttiä ihmisten iloksi. Tieto kaikista Naantalin ylläpitämistä hiihto- ja luistelumahdollisuuksista löytyy Naantalin kaupungin sivuilta.

Kaupunki ylläpitää myös ajantasaista karttapalvelua, Naantalin latu- ja jääinfoa, josta löydät kätevästi Naantalin kaikki hiihtoreitit, luistelureitit sekä luistelukentät. Palvelussa vihreänä näkyvät reitit ovat kunnostettu ja käytettävissä.

Hoodsin poiminta: Suovuoren ladut

Suojaisen metsän siimeksessä kulkevat Suovuoren ladut on saatu kunnostettua jo hiihtokuntoon. Siksipä suosittelemmekin suuntaamaan näihin raikkaisiin talvimaisemiin Pohjois-Naantaliin ja Luikkio-Soinisten alueelle.

Suovuoren hiihtolenkit ovat siitä loistava valinta, että jokaiselle löytyy sopivan mittainen päivän matka. Lyhin latu on noin kilometrin mittainen, kun taas pisin lenkki noin 4km. Kaikkein ahkerimmat hiihtäjät voivat nautiskella Suovuoren maisemista monen kierroksen ajan. Parasta näissä laduissa on myös se, että ne ovat valaistuja klo 6-22, joten ei haittaa, vaikkei hiihtämään ehtisi valoisan aikaan.

Naantalin erityinen: Kultaranta resortin latu

Hiihtäjä Naantalin Luonnonmaalla Kultaranta Resortin tasaisella kaartuvalla hiihtoladulla.
Tasaista kyytiä kaipaavat voivat nauttia Kultaranta Resortin golfkentän ladusta. © hoods.fi

Kun ajaa Naantalin Luonnonmaalle Kultaranta Resortille, löytää täältä myös kaikille avoimen ja ilmaisen noin 5 kilometrin mittaisen ladun! Tämä latu sopii myös niille, jotka eivät ole pitkään aikaan hiihtäneet tai kaipaavat tasaisempaa maastoa, sillä latu on tehty golfkentälle. Lenkin alussa tulee aloittelijalle hieman karmaiseva alamäki, mutta sen voi halutessaan kävellä, minkä jälkeen pääsee nauttimaan varsin tasaisista hiihtomaastoista.

Naantalin supererityinen: Luonnonjäällä Väskin saaren ympäri

Huom! Meren jäällä liikkuminen on aina omalla vastuulla. (Kurkkaa lisää tietoa luonnonjäillä liikkumisesta blogin lopusta). EDIT 8.8.2021: Luistelureitti on tällä hetkellä aurattuna Väskin ympäri. Löydät ajankohtaista tietoa Naantalin sivuilta.

Naantalin kaupunki tekee talvisin suositun hiihto- ja luistelureitin meren jään ylle, kun jäät ovat tarpeeksi kestävät. Tämä onkin ainutlaatuinen ja elämyksellinen reitti, joka johdattaa kiitämään avariin maisemiin luonnonjään yllä Väskin seikkailusaarelle saakka.

Reitti lähtee monesta eri paikkaa Naantalin keskustasta ja kiertää Väskin saaren ympäri. Väskin saaressa kannattaa myös pistäytyä, sillä sieltähän löytyy esimerkiksi puinen laiva ja nuotiopaikka. Reitti ei ole mahdottoman pitkä, mutta retkelle kannattaa varustautua, sillä ulkoilupäivän kruunaa herkulliset eväät sekä kuumaa kaakao. :)

Vinkki 8.2.2021: Jos meren jäälle meneminen nostattaa niskavillat pystyyn, voi luonnonjäistä nauttia Naantalissa myös matalan Luolalanjärven jäällä, jonne on aurattu luistelurata ja hiihtolatu!

Kaarina kutsuu liikkumaan

Hiihtolatu metsän keskellä aurinkoisena talvipäivänä.
Hyvät metsäiset ladut ja auringonpaiste kruunaavat hiihtolenkin. © Zanna 76

Luonnonläheisessä Kaarinassa talven urheilumahdollisuuksia löytyy monipuolisesti aivan keskustan tuntumasta aina kauas luonnon helmaan saakka. Kaikkien kaupungin ylläpitämien latujen, luistelukenttien ja avantojen ajantasaiset tiedot löydät Kaarinan kaupungin sivuilta.

Hoodsin poiminta: Piikkiön ladut

Piikkiön Korvenmäen ja Linnavuoren maastoista löytyy mitä upeimpia latuja, joten hiihtointoisen kannattaa ehdottomasti suunnistaa näihin luonnonläheisiin metsäisiin mäkimaisemiin.

Piikkiön Korvenmäeltä löytyy valaistu 1,5 km:n mittainen latu, joka sopii siis pimeän aikaankin hiihdettäväksi. Aivan Korvenmäen viereisellä pellolla on 3 kilometrin mittainen latu, jonne kannattaa suunnata valoisalla. Luontoelämystä kaipaava voi vielä tästä jatkaa Linnavuoren luontopolun 4,5 kilometrin mittaiselle väylälle, jossa soveltuu hyvin suksille, vaikka varsinaista latua ei olekaan.

Kaarinan erityinen: Littoistenjärven luonnonjää

EDIT 8.2.2021: Viimeisimmän tiedon mukaan tänä talvena Littoistenjärven jäälle tuskin saadaan aurattua luistelurataa tai latua, sillä jään ei arvella kestävän koneiden painoa.

Huom! Littoistenjärven jäälle meneminen on täysin omalla vastuulla. Tarkista jään paksuus ennen kuin astut jäälle. 10 cm on turvallinen jäänpaksuus.

Kaarinan ja Liedon alueen Littoistenjärvellä hiihtolatu järven ympäri.
Littoisten järvelle on tehty monesti latu aiempina vuosina. © hoods.fi

Littoistenjärvi on Kaarinan yksi suosituimmista ympäristöistä liikkumiseen niin kesällä kuin talvellakin. Littoistenjärvi on varsin matala, joten se jäätyy nopeasti ja paikalliset hyödyntävät jäätä paljon talviurheiluun. Mikäpä sen ihanampaa kuin kiitää avaralla luonnonjäällä Littoisten idyllisissä maisemissa.

Järvellä pääsee sekä hiihtämään että luistelemaan, vaikka virallista latua tai luistelurataa ei kunnostetakaan. Luistelijoita järven jäällä on jo nähty tänätalvena. Ajetun hiihtoladun kohtalo puolestaan vaikuttaa olevan vieläkin kysymysmerkki tänä vuonna. Kuitenkin, jos olet jo matkannut Littoisille ja jäällä ei olekaan suksille sopivaa uraa, löytyy kunnostettu noin 2 kilometrin latu vierestä Littoisten kuntopolulta.

Littoistenjärven latujen ja luisteluradan tilanteesta ei tiedoteta julkisesti missään kanavassa. Ajankohtaista tietoa löytyy helpoiten seuraamalla Littoisten someryhmiä, esimerkiksi Facebookista Littoistenjärven sivulta.

Kannattaa myös tutkia tarkkaan, onko jää tarpeeksi paksua ja mikä on lumitilanne (jos lunta on liikaa, on turha unelmoida luistelusta, mutta sukset ovat sopiva ratkaisu. Jos lunta on liian vähän, on hiihtäminen kovin vaikeaa, mutta luistimilla pääsee eteenpäin!).

Raitista ilmaa Raisiossa

Mies jäädyttää luistelukenttää Raisiossa aurinkoiserna talvipäivänä.
Raision kaupunki kunnostaa ahkerasti luistelukenttiä tammikuussa. © Raision kaupunki

Raision upea luonto lumipeitteineen kutsuu talven ulkoilijoita. Luistelukenttiä löytyy jo lähes jokaisen koulun pihalta. Alueen koululaisille ja perheille kentät ovat varmaankin jo tuttuja. Koulun jäällä kannattaa mennä piipahtamaan, vaikka ei koululaisia mukana olisikaan, sillä iltaisin kentät ovat kaikkien käytössä. Ainakin itselleni tulee mahtavia lapsuusmuistoja tällaisilta kentiltä, joita on inspiroivaa mennä fiilistelemään.

Metsien, kukkuloiden ja peltojen viertä kulkevia Raision hiihtolatuja parhaillaan kunnostetaan. Käythän kurkkaamassa latujen ja kenttien tilanteen ennen kuin lähdet matkaan!

Hoodsin poiminta: Hepokankareen-Vetikon latu

Raision ja Turun rajalta Kuloisista alkaa 3,5 kilometrin mittainen valaistu latu, joka kulkee myös Turun puolella paikallisten rakastamissa Mälikkälä-Kuninkojan metsissä. Hepokankareen-Vetikon hiihtolatu mutkittelee osaksi myös Turun puolella Mälikkälässä. Kun ladut on saatu kunnostettua, voi täältä lähteä pidemmillekin hiihtolenkeille jopa Turun Impivaaraan saakka Kaerlaan. Halutessaan Impivaarasta voi myös vuokrata suksia.

Raision erityinen: Kerttulan ja Petäsmäen kuntoradat

Ehkäpä suosituimmat Raision laduista on keskustan lähellä Kerttulassa sijaitsevat eri mittaiset valaistut hiihtoladut. Nämä reitit on saatu jo kunnostettua hiihtokuntoon.

Pian pääsee myös valaistuja reittejä Kerttulan kuntoradoilta 1,5 km yhdysreittiä Petäsmäen hiihtoladuille (PDF), jotka ovat myös valaistuja. Petäsmäen reitti kulkee metsäisten kukkuloiden yli sekä peltojen poikki. Pidemmän lenkin varrelta löytyy jopa hiihtomaja.

Tällaisia hiihtolatujen verkostoja on verrattaen vähän muissa lähikunnissa, joten eikun sukset jalkaan ja seikkailemaan!

Turun parhaat palat

Turun Parkin kenttä jäädytettynä talvella ja Verkahovin punatiiliset kerrostalot.
Turun Parkin kenttä on ollut jo pidempään ahkerasti luistelijoiden käytössä. © hoods.fi

Turusta löytyy monen monta urbaania ja vähemmän urbaania vaihtoehtoa talviliikunnasta nauttimiseen. Turun luistelupaikoista lähes kaikki ovat jo avoinna muutamaa poikkeusta lukuunottamatta, joten olitpa missäpäin Turkua vaan, todennäköisesti luisteluun sopiva kenttä löytyy läheltä!

Hiihtoladuista moni on viimepäivinä kunnostettu ja avoinna. Ajankohtaiset tiedot löydät Turun kaupungin sivuilta.

Hoodsin poiminta: Hirvensalon latu ja laskettelukeskus

Hiihtämään Turussa kannattaa lähteä Hirvensaloon muutaman kilometrin mittaiselle reitille sankkoihin metsiin ja ainakin matkalla pääsee fiilistelemään vähän jäisen saaristonkin tunnelmaa.

Jos kaipaa vähän jotain huimapäisempää, Hirvensalosta löytyy myös Hirvensalon hiihtokeskus, jossa pääsee vauhdin hurmaan suksien tai lumilaudan päällä. Myös kaupungin ylläpitämälle ilmaiselle ladulle pääsee helpoiten Hirvensalon hiihtokeskuksen parkkipaikalta.

Hoodsin poiminta: Kakskerran luonnonjää

Huom! Kakskerranjärven jäälle meneminen on täysin omalla vastuulla. Tarkista jään paksuus ennen kuin astut jäälle. 10 cm on turvallinen jäänpaksuus.

EDIT 1.2. Turun Kakskerta on siitä erityinen saari, että siellä voi viettää aikaa sekä meren että järven jäällä, kunhan on tarpeeksi pakkasta. Kakskerran saaren keskellä on nimittäin pitkä ja kapeahko järvi. Järvi on myös sen verran matala, että se jäätyy nopeasti talvisin. Ja mikä parasta – tänä talvena jäälle on aurattu retkiluistelurata!

Turun erityinen: Kupittaan luistelumato

Luistelijoita Kupittaanpuistoon jäädytetyllä radalla lumisena päivänä.
Kupittaan luistelumato on suosittu urbaani ja helposti saavutettavissa oleva luistelureitti. © hoods.fi

Jos et ole vielä käynyt testaamassa Kupittaanpuistoon jäädytettyä luistelurataa, nyt on korkea aika! Urbaanissa ympäristössä Kupittaalla pääsee kiertämään Kupittaan luistelumatona tunnettua kiemurtelevaa reittiä puiston sydämessä.

Kupittaan luistelumato on suosittu kohde luisteluun, joten siellä tuskin pääsee nauttimaan omasta rauhasta, mutta radalla vallitsee hyvä tunnelma ja täällä näkee kaikenlaista luistelijaa vauvasta vaariin, ensikertalaisista ammattilaisiin.

Jos sinulla ei ole omia luistimia, voit vuokrata ne kätevästi luistelumadon viereisestä kojusta 5 eurolla. Otathan huomioon, että tällaisina aikoina saattaa reitillä olla myös ruuhkaa, joten omat luistimet omaavan kannattaa suunnata sinne väljempänä ajankohtana. Muista myös tarkistaa radan huoltoajat, ettet joudu odottelemaan pakkasessa!

Turvallisuus ennen kaikkea! Erittäin tärkeää huomioida luonnonjäällä liikkuessa:

  1. Luonnonjäällä liikkuminen on aina omalla vastuulla.
  2. Turvallinen jään paksuus on 10 cm.
  3. Suoraan vedestä muodostuvan kirkkaan teräsjään paksuuden tulee olla vähintään 5 cm, jotta se kantaa yksin kulkevan ihmisen.
  4. Luonnonjäällä liikkuessa tulee ottaa naskalit mukaan ja heittoliina, mikäli jotain sattuu niin tällöin voit pelastaa tai pelastautua.
  5. Kannattaa myös miettiä, lähteekö yksin, sillä on turvallisempaa, jos joku toinen on mukana, jos jotain sattuu.
  6. Muista käydä katsomassa etukäteen reitin kunto kaupungin sivuilta, jos se on kaupungin ylläpitämä.
  7. Lisää ohjeita jäällä liikkumiseen löytyy Suomen ladun sivuilta.

Mitä muuta talviliikuntaa on tarjolla?

Lisää tietoa laduista, luistelukentistä ja muista talviurheilumahdollisuuksista seudun kunnissa löydät kätevästi Ulos-palvelusta.

Käy myös kurkkaamassa talven parhaat päiväretket, joille voit suunnata kävellen! Päiväretkillä pääsee nauttimaan niin luonnosta kuin upeimmista valotaideteoksista.

-Ninna & Know Your Hoodsin tiimi

P.S. Jos haluat kuulla lisää inspiroivia ulkoiluvinkkejä ja kuulla seudun kuulumisia, seuraa Facebook- ja Instagram-sivujamme. :)

Diskussion

Lämna en kommentar

Vänligen kommenterar sakligt och konstruktivt. Osakligt innehåll raderas.

Beställ nyhetsbrevet

*) Obligatoriskt fält

E-postadressen används för att hitta användarikon från Gravatar servicen.

Kommentarer

Mari

Voiko jossain muualla vuokrata suksia,kuin Impivaarassa….?

15.1.2021 21:31Vastaa
1 0
Katerina

Hei! Tietojemme mukaan Turun kaupunki vuokraa suksia vain Impivaarassa, mutta jotkut urheilu-yhdistykset saattavat myös vuokrata välineitä (esim. Turun Latu).

17.1.2021 18:45
1 0