Naantalin ja Raision naapurustot tutuiksi - Know Your Hoods laajenee!

Susanna | 25.11.2020

Naantali ja Raisio ovat suosittuja asuinpaikkoja, joiden omaleimaiset naapurustot löytyvät nyt Know Your Hoodsista. Tutustuimme näihin kiehtoviin kaupunkeihin ja päätimme selvittää, millaista elämä on näissä varsinaissuomalaisissa kaupungeissa.

Tervetuloa mukaan, Naantali ja Raisio!

Iloksemme Know Your Hoodsiin ilmestyi 26.11.2020 peräti yli 20 uutta mielenkiintoista naapurustoa, sillä aloitimme yhteistyön Raision ja Naantalin kaupunkien kanssa. Kaupungit täydentävät hienosti naapurustojen hakukonettamme Kaarinan ja Turun naapurustojen ohella.

”Olemme Raisiossa innolla mukana yhteistyössä. Hoodsin sisällöt tarjoavat monille raisiolaisillekin uutta ja toivomme tätä kautta myös uusia tutustujia kaupunkiin” -Raision viestintäpäällikkö Susse Määttänen.

Raisio ja Naantali ovat suosittuja asuinpaikkoja, ja niillä on yllättävänkin paljon yhteistä. Molemmat kaupungit ovat vetovoimaisia ja luonnonläheisiä, ne omaavat kattavan palvelurakenteen ja asukkaat vaikuttavat tyytyväisiltä valintaansa. Kaupungit myös sijaitsevat aivan Turun kainalossa. Matka Varsinais-Suomen suurimpaan kaupunkikeskukseen taittuukin omalla autolla noin 15-30 minuutissa lähtöpaikasta riippuen, ja Turun paikallisliikenteen Fölin linjoilla pääsee kulkemaan käden käänteessä.

Pientaloalue Raision Inkoisissa Krookilassa
Krookilan pientaloalue Raisiossa on rauhallinen ja vehreä ympäristö omakotielämästä haaveileville. © CYF

Toistensa naapurit vaikuttavat myös tekevän hienolla tavalla yhteistyötä! Päättiväthän ne esimerkiksi lähteä samaan aikaan mukaan Know Your Hoodsiin ;) Mutta kilpailuhenkeäkin varmasti löytyy ja viimeistään joulukuussa järjestettävillä Naapurustosuunnistuksilla mitataan, kumman kaupungin asukkaat osallistuvat ahkerammin rasteille! Tapahtumista on lisätietoa tämän kirjoituksen lopussa.

Raisio ja Naantali tuntuvat olevan monen kodin rakentamisesta haaveilevan tarkkailun alla. Vapaat tontit menevät kaupaksi ja moni joutuukin odottamaan unelmiensa tonttia jopa useamman vuoden ajan. Onneksi molemmissa kaupungeissa on suunnitteilla uusia upeita asuinalueita, joten omasta talosta haaveilevien kannattaa pysyä kuulolla!

Ilmakuva Naantalin 2022 rakentuvasta asuntomessualueesta, jossa näkyy peltoja, metsiä, asuntomessujen kallioinen kukkula ja meren lahti.
Naantalissa on käynnissä kunnianhimoinen, uuden asuinalueen kehitysprojekti, nimittäin Luonnonmaan saarelle rakentuu vuoden 2022 Asuntomessualue Lounatuuli. © Naantalin kaupunki

Käyttäjämme ovat toivoneet sekä laajentumista uusiin kaupunkeihin että mahdollisuutta arvioida omia naapurustojaan. Julkaisun myötä molemmat toiveet toteutuvat ja kannustammekin asukkaita kertomaan, millaista on asua juuri heidän kulmillaan. Asukkaiden kommentit antavat arvokasta tietoa muuttajille, mutta myös kaupungeille aluekehityksen tueksi. Miten sinä toivoisit asuinaluettasi kehitettävän? Käy rekisteröitymässä ja jätä arvio omasta naapurustostasi. Sunnuntaihin 13.12.2020 mennessä arvion jättäneiden kesken arvotaan herkullinen lahja pukinkonttiin.

”On hienoa, että kaupunkilaiset pääsevät nyt tutustumaan omaan asuinympäristöönsä uudella tavalla ja saavat jakaa omia havaintoja ja kokemuksia myös muille lähialueen asukkaille.” -Naantalin elinkeinoasiamies Lassi Rosala.

Raisio - rauhaa ja rouheutta lähellä kaikkea

Raisiolle tunnusomaista on sen erinomaiset liikenneyhteydet ja valtavan valikoiman omaavat liikekeskukset, kuten Mylly, joihin tullaan asioimaan kauempaakin kuin vain lähikunnista. Hyvin hoidetut tiet ja nopeat yhteydet vetävät puoleensa autoilijoita ja julkisilla kulkuneuvoilla kulkijoita. Nopeimmillaan, mutta tietenkin rajoitusten mukaisesti, olen itse hurauttanut Turun keskustasta Raisioon alle vartissa.

Raision keskustan moderneja kerrostaloja, asfalttiteitä ja nostokurki.
Raision keskusta kehittyy vauhdilla. Suunnitelmissa on rauhoittaa keskustaa liikenteeltä ja ohjata autot tunneliin. © CYF

Kuitenkin, ohikulkiessa Raisiosta näkee vain pilkahduksen ja usein sen rouheamman puolen kuten liikekeskukset ja keskustan kerrostalot. Sen sijaan Raision rauhaisa, raikas ja luonnonläheinen puoli jää helposti pimentoon muilta kuin kaupungin asukkailta. Raisio on yllättänyt myös meidät Hoodsin tekijät monipuolisuudellaan. Raision slogan osuukin naulan kantaan:

"Kaikki kiva ei näy ohikulkijoille."

Meidän omien löytöretkien parasta antia ovat esimerkiksi aivan Raision keskustan viihtyisien puistojen tuntumasta lähtevät hurmaavien luontopolkujen verkostot. Polkuja pitkin pääsee siirtymään kaupungin hälinästä vaikkapa Mahittulan maaseutumaisemiin, Kerttula-Pirilän metsäisille kukkuloille ja jopa Kaanaan merimaisemiin Raisionlahdelle asti.

Monesti Raisio mielletäänkin mantereisena kaupunkina, mutta sen lounaisosissa asuvien arjessa meri on vahvasti läsnä. Itselleni tuli yllätyksenä muun muassa tieto, että Raisionlahdella sijaitsee yksi Suomen suurimmista vapaa-ajan satamista!

Raisionlahti ilmakuvassa ja syksyn värjäämät pellot sen ympärillä.
Raisionlahden ympäri kulkevat polut houkuttelevat ulkoilijoita ja veneillekin löytyy oma paikkansa. © CYF

Iso osa raisiolaisista asuu aivan keskustan palveluiden ulottuvilla Raision keskustassa tai Kerttula-Pirilän naapurustossa, joista niin palveluihin, puistoihin kuin koskemattomaan luontoonkin on vain lyhyt kävelymatka, kätevää! Myös Turun rajalla sijaitseva pientalovaltainen ja vehreä Ihala sykähdyttää ja aloinkin katsella aluetta sillä silmällä.

Naantali - Ei kai sielläkään voi aina paistaa aurinko?

Naantali on niittänyt mainetta Suomen laajuisesti aurinkoisena ja kesäisenä matkakohteena, jossa pääsee kokemaan meren lumon. Moni onkin käynyt lapsuudessaan - tai lasten kanssa - Muumimaailmassa, lomaillut Naantalin kylpylässä, pysähtynyt purjehtiessaan Naantalin rannan tuntumassa tai vieraillut jollain sen yli tuhannesta saaresta (kyllä, luit oikein!). Mutta millainen kaupunki Naantali on asua?

Naantalin kirkko mereltä päin kuvattuna, veneitä ja syksyn värjäämiä puita.
Naantalin keskusta sijaitsee houkuttelevasti rannan tuntumassa. © Justus Jokela

Suurin osa Naantalin asukkaista asuu kohtuullisen lähellä Naantalin keskustaa mantereen puolella, jolloin keskustan palvelut ovat lähellä ja liikenneyhteydet kätevät niin Turkuun kuin syvemmälle saaristoon suunnatessa. Kuitenkin pinta-alaltaan valtaosa Naantalia on saaristoa: Naantalin noin tuhannen saaren lisäksi rantaviivaa on jopa yli tuhat kilometriä! Merenrannalla asumisesta haaveilevan unelma on siis tavallista helpommin toteuttavissa.

"Naantalin saariston kuvaukset olivat niin inspiroivia, että meidän Alpeilla asuva kääntäjämme alkoi harkita muuttoa merellisempiin maisemiin. Ehkä kuitenkin vain kesäksi."

Erityisesti Naantalin keskustan läheiselle saarelle, Luonnonmaalle, on alkanut nousta vauhdilla uusia asuinalueita. Vuoden 2022 Asuntomessualue Lounatuulen lisäksi Luonnonmaan länsipuolella sijaitseva Porhonkallio on suosittu alue rakentajien keskuudessa.

Uusia kerrostaloja Naantalin keskustan läheisyydessä Humaliston alueella meren välittömässä läheisyydessä.
Naantalista tulee monelle mieleen Vanhankaupungin idylliset puutalot, mutta kaupungissa kohoaa vauhdilla myös kerrostaloja merelliseen ympäristöön. Kuva myös todistaa, että ihan aina ei Naantalissakaan aurinko paista... © CYF
Mies ja nainen pyöräilevät asfalttitiellä meren rannassa aurinkoisena päivänä.
...tosin aika usein paistaa. Hyvä sää ilahduttaa etenkin Saariston rengastielle suuntaavia seikkailijoita. © Visit Naantali

Eniten meitä Know Your Hoodsin tekijöitä hämmästytti Naantalin saariston moninaisuus. Täytyy myöntää, että emme olleet täysin hahmottaneet kuinka suuria ja kiinnostavia Merimaskun, Rymättylän ja Velkuan sekä Livonsaaren alueet ovatkaan. Edellä mainitut ovat aiemmin olleet omia kuntiaan, ja niissä kukoistaa edelleen ainutlaatuinen paikalliskulttuuri ja yhteisöllinen tunnelma. Naantalin saaristo on niin inspiroiva, että meidän Alpeilla asuva kääntäjämme alkoi harkita muuttoa merellisempiin maisemiin. Ehkä kuitenkin vain kesäksi.

Naapurustosuunnistukset kutsuvat jouluiseen seikkailuun

Jotta kaupunkeihin tutustuminen ei jäisi ainoastaan verkkoon, kutsumme yhdessä Raision ja Naantalin kanssa niin kaupunkilaiset kuin vierailijatkin mukaan jouluisiin tapahtumiin. Järjestämme kaupungeissa inspiroivat Naapurustosuunnistukset, jotka tuovat kaupunkien tarinaa esiin erilaisten kysymysten ja tehtävien muodossa.

Raisiossa suunnistetaan 5.-6.12.2020 ja Naantalissa 12.-13.12.2020.

Merkkaa päivämäärät kalenteriin ja nappaa meidän Facebook- ja Instagram-sivut seurantaan, niin pysyt menossa mukana!

Naantalin Vanhankaupungin puisten talojen ikkunoissa loistaa jouluvaloja ja lumisen tien päässä hohtaa suuri joulukuusi.
Naapurustosuunnistukset johdattavat jouluiseen tunnelmaan. © Naantalin kaupunki

Naapurustoissa on suunnistettu aiemminkin naapurikaupungeissa, ja rastit ovat houkutelleet satoja eri-ikäisiä suunnistajia. Tämänkertaiset reitit ovat kierrettävissä reilussa tunnissa, joten huonommallakin säällä kannattaa lähteä matkaan. Rastit sijaitsevat ulkona, minkä ansiosta turvavälit on helppo säilyttää. Palkintojakin on luvassa!

“Oli ihan superkivaa! Pääsi mahtavalle seikkailulle omassa kotikaupungissaan!" -naapurustosuunnistaja, Turku 25.7.2020

Mikä on sinulle paras asuinpaikka?

Naapurustoihin voi tutustua yksityiskohtaisesti hakukoneemme avulla. Unelmiensa naapurustoa voi hakea esimerkiksi meren ääreltä, pellon laidalta tai kaupunkien keskustoista – riippuen siitä, mikä on juuri sinulle ja elämäntilanteellesi sopiva ratkaisu. Samalla voit perehtyä naapurustojen omilla sivuilla kiinnostaviin tilastoihin tai lukea asukkaiden tarinoita blogissa.

Kannustamme myös kaupunkilaisia kertomaan naapurustostaan todellisia kokemuksia. Käy siis kirjautumassa Know Your Hoodsiin, jätä arvostelu ja seuraa omien kotikulmiesi kuulumisia! Jätä arvostelu su 13.12.2020 mennessä ja osallistut jouluisen palkinnon arvontaan. Käy toki kurkkaamassa myös viereisen naapuruston sivulla, onko ruoho sittenkään vihreämpää aidan toisella puolella.

-Susanna & Know Your Hoodsin tiimi

P.S. Tutustu Raision ja Naantalin Naapurustosuunnistusten ohjeisiin klikkaamalla kaupunkien oranssilla korostettuja nimiä. Tervetuloa mukaan!

Diskussion

Lämna en kommentar

Vänligen kommenterar sakligt och konstruktivt. Osakligt innehåll raderas.

Beställ nyhetsbrevet

*) Obligatoriskt fält

E-postadressen används för att hitta användarikon från Gravatar servicen.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu. Lämna en kommentar och börja diskussionen :)