Runosmäki-Raunistula - liikunnan hurmaa ja koteja moneen makuun

Susanna | 10.7.2020

Turun naapurustoviikot -tapahtumasarjassa esittelemme vuorollaan yhden Turun yhdeksästä suuralueesta. Osa 6. johdattaa meidät Turun keskustan pohjoispuolella sijaitsevaan Runosmäki-Raunistulaan, johon mahtuu niin puutalovaltaisia naapurustoja kuin lähiöelämää. Yhteistä naapurustoille ovat mainiot ulkoilu- ja liikuntamahdollisuudet.

Runosmäki-Raunistulan suuralue

Turun 87 kaupunginosaa on jaettu yhdeksään suuralueeseen, joista jokainen on uniikki omine erityispiirteineen. Suuraluejako perustuu pitkälti sijaintiin ja kaupungin palvelujakoon. Välillä aluejako jaksaa hämmästyttää asukkaita, sillä kovin erilaiset asuinalueet saattavat kuulua samaan suuralueeseen. Näin on myös Runosmäki-Raunistulan suuralueella, jossa yhdistävä tekijä on naapurustojen sijainti.

HUOM! Klikkaamalla oranssilla olevia asuinalueiden nimiä pääset tutustumaan niihin tarkemmin täällä Know Your Hoodsissa.

Runosmäki-Raunistula on monipuolinen kokonaisuus, johon kuuluvat noin 5 km päässä keskustasta sijaitsevat Turun suurin lähiö Runosmäki sekä osa Nättinummen kerrostaloalueesta. Runosmäen vaaleat kerrostalot kohoavat vehreän asuinalueen keskellä ja alueen asukkaat arvostavatkin luonnonläheisyyttä, kohtuullista hintatasoa ja kattavia palveluja.

Kerrostaloja Turun Runosmäessä
Runosmäen rakennuskannassa vuorottelevat matalat ja korkeat kerrostalot. Yhteistä niille ovat rehevät ja viihtyisät pihat. © CYF

Vastapainona kerrostaloille suuralueen eteläosassa, parin kilometrin päässä keskustasta sijaitsee Raunistulan perinteikäs puutaloalue. Raunistulan ja Runosmäen väliin jäävät Kastu, Kaerla ja Kärsämäki värittävät alueen maisemakuvaa useilta eri vuosikymmeniltä peräisin olevilla omakoti- ja rivitaloillaan. Lisäksi Kastun tunnusmerkkinä on rivi keltaisia kerrostaloja Raunistulan puistotien varrella. Vaihtelevan rakennuskannan ja hintatason ansiosta alueelta löytyy erinomaisia vaihtoehtoja eri elämäntilanteisiin ja tarpeisiin.

Kaksi omakotitaloa Turun Kaerlan asuinalueella
Rauhallista pientaloasutusta Kaerlassa. © CYF
Keltaisia kerrostaloja Turun Kastussa Raunistulan puistotien varrella
Kastun keltaiset kerrostalot reunustavat Raunistulan puistotietä (tai tuttavallisemmin lamppusuoraa) kohti Vanhan Tampereentien varrella olevaa palvelukeskittymää. © CYF

Asukkaiden silmin

Keräsimme kevään 2020 aikana turkulaisten mietteitä omista asuinalueistaan ja kommenttien perusteella turkulaiset todella viihtyvät naapurustoissaan. Koostimme videon, joka kertoo Runosmäki-Raunistulan asukkaiden ajatuksia omista kotikulmistaan.

Sinun tulee sallia markkinointievästeet katsoaksesi tämän videon.

Liikkuvan asukkaan unelma

Aivan kuten alueen asukkaat kertovat, Runosmäki-Raunistulan ulkoilumahdollisuudet ovat erinomaiset. Raunistula rajoittuu etelässä Aurajokeen ja sen rantaa pitkin kulkevat polut tarjoavat ensiluokkaiset maisemat ulkoiluun. Lenkkipolun varrella on myös kuntoilulaitteita ja Aurajoen vartta pitkin voi lenkkeillä Halistenkoskelle ja halutessaan Lietoon saakka.

Näkymä Aurajoelle Turun Raunistulasta
Aurajoen varrella lenkkeilee mielellään vuodenajasta riippumatta. © CYF

Kaerlan kaupunginosassa taasen sijaitsee yli 63 metrin korkeuteen kohoava Nunnavuori, joka palkitsee mäen huipulle kapuavan ulkoilijan Turun yli avautuvalla näköalalla. Runosmäessä asukkaat viihtyvät Parolanpuiston metsäisillä lenkkipoluilla.

Erinomaisten ulkoilumaastojen lisäksi Kaerlassa sijaitsee Impivaara, joka on Kupittaan ohella Turun toinen merkittävä liikunnan keskittymä. Vesipeto nauttii uimahallin pärskeistä, jalkapalloilija puolestaan nurmikentästä. Onpahan alueella myös jääkiekkohalli, pallopelien ystävien suosikkipaikka Jarkko Nieminen Areena, lasten suosikki vesipuisto Jukupark sekä minigolfrata. Alueella oleva tulentekopaikka tarjoaa mahdollisuuden grillata omia lempiherkkuja liikuntatuokion päätteeksi. Mikä mainio paikka viettää kesäpäivää!

Mitä muuta naapurustoviikoilla tapahtui?

EDIT 14.9.2020 Me Know Your Hoodsin toteuttajat järjestimme
kesän 2020 aikana 10 viikkoa kestävän Turun naapurustoviikot -tapahtumasarjan. Esittelimme Turun naapurustoja kuvien, videoiden ja asukkaiden tarinoiden avulla täällä blogissa sekä meidän Facebook- ja Instagram-sivuilla.

Naapurustoviikkojen aikana olemme tutustuneet Runosmäki-Raunistulan lisäksi KeskustanHirvensalo-KakskerranSkanssi-UittamonVarissuo-LausteenNummi-Halisen,  Länsikeskuksen, Pansio-Jyrkkälän ja Maaria-Paattisten suuralueisiin.

Järjestimme myös kaksi naapurustosuunnistusta, joissa kaupunkilaiset
pääsivät tutustumaan paremmin omaan kotikaupunkiinsa. Turun naapurustosuunnistus sijoittui keskustan alueelle ja Turun naapurustosuunnistus osa 2 Länsikeskuksen alueelle. Seuraa Know Your Hoodsin Facebook- ja Instagram-sivuja saadaksesi tiedon tulevista suunnistuksista!

-Susanna & Jenna

P.S. Asutko itse jollain Runosmäki-Raunistulan asuinalueella? Kerro omat kokemuksesi alla olevassa kommenttiosiossa.

P.P.S. Jos harkitset muuttoa, kokeile maksutonta naapurustojen hakukonettamme.


Diskussion

Lämna en kommentar

Vänligen kommenterar sakligt och konstruktivt. Osakligt innehåll raderas.

Beställ nyhetsbrevet

*) Obligatoriskt fält

E-postadressen används för att hitta användarikon från Gravatar servicen.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu. Lämna en kommentar och börja diskussionen :)